Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

MATIJA POSAVEC: DECENTRALIZACIJA JE JEDINI ISPRAVAN PUT PREMA KVALITETNIJOJ ORGANIZACIJI SUSTAVA OKRENUTOG GRAĐANIMA

Datum objave: 9. lipnja 2014.

zupan matija-posavec

Po treći put u organizaciji Hrvatske zajednice županija, Saveza Vojvodstava Republike Poljske i Šibensko-kninske županije na forumu održanom u Primoštenu prisustvovalo je 16 poljskih župana, gotovo svi hrvatski župani, predstavnici poljskog parlamenta, hrvatskog Ministarstava regionalnog razvoja i fondova Europske unije odnosno urbanog razvoja iz Poljske i niz drugih stručnjaka.

Europski fondovi bili su glavna tema konferencije. Poljska je država koja je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije, pa se tako čak 70 posto EU sredstava povlači preko županija.

Kako je istaknuo predsjednik Hrvatske zajednice županija i virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić hrvatske županije imaju i snage i znanja jednako kao i volju da uspiju u tome, ali onaj strateški okvir kojem se župani i županijske i druge razvojne agencije moraju prilagoditi daje država, a tu nastaju problemi.

 

Jednako kao i po pitanju europskih fondova i općenito je ključ funkcioniranja sustava u decentralizaciji Hrvatske. Ona je jedini ispravan put prema kvalitetnoj organizaciji sustava okrenutog građanima, ali ne na deklarativnoj razini već onoj provedbenoj. Samo tada ćemo moći govoriti, kao danas i na primjeru Poljske, o izuzetnim rezultatima kako na području fondova unije tako i u realizaciji mnogih projekata ključnih za razvoj pojedine županije. – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec, ali i istaknuo da će Međimurje sa svim svojim agencijama morati pojačati tempo u realizaciji projekata financiranih od strane fondova unije. Imamo jako puno tzv. soft projekata, ali nedostaju oni kapitalni. Očekujem pojačane aktivnosti na tom području i prve ozbiljnije rezultate jer za isprike više nemamo vremena. – zaključio je Posavec.

Aktualna tema bili su i "Sustavi civilne zaštite u Poljskoj - sustav protupoplavne zaštite", gdje su predstavnici poljskih vojvodstava županima govorili o sustavima protupoplavne zaštite, spašavanja i saniranja posljedica poplave. Poljske kolege su razmijenile iskustava sa svojim hrvatskim kolegama i o inteligentnom specijaliziranju regija i održivom regionalnom razvoju kao i o ulozi Srednjoeuropskog transportnog koridora Europske grupacije za teritorijalnu suradnju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content