Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Počeli 9. dani dr. Rudolfa Steinera

Datum objave: 7. lipnja 2014.

steiner nas

Dolaskom vlaka iz austrijskog Salzburga na donjokraljevečki željeznički kolodvor u petak su započeli "9. dani Dr. Rudolfa Steinera". Stotinu i šezdeset tri štovatelja Steinerovog učenja u Donjem Kraljevcu boravit će do nedjelje, te sudjelovati u brojim radionicama i predavanjima.

 

Ova, u svijetu najpoznatija osoba iz Međimurja, rođena je 1861. godine u Donjem Kraljevcu, gdje mu je otac radio na željeznici. Začetnik je anfropozofije, waldorfske pedagogije, euritmije, bio-dinamičke poljoprivrede. Upravo su ovome posljednjem, posvećeni ovogodišnji Steinerovi dani, jer se upravo navršava 90 godina od prvog predavanja poljoprivrednicima, što se uzima za početak njegovog bavljenja s prirodom povezanom, održivom i ekološkom poljoprivredom. Vlak su dočekali brojni donjokraljevčani, poklonici biološko dinamičke poljoprivrede, predstavnici općine Donji Kraljevec na čelu s načelnikom Miljenkom Horvatom, te zamjenici župana Međimurske županije Sandra Herman i Zoran Vidović.

Sajam je otvorila zamjenica župana Sandra Herman, koja se zahvalila gostima iz brojnih europskih i južno američkih zemalja koji su došli u Donji Kraljevec. "Steiner je veliki potencijal za Međimurje, i to ne samo turistički. Ako usporedimo stanje od prije gotovo 10 godina, otkad je osnovan Centar, mnogo toga je napravljeno, a planovi koje zajedno s Općinom Donji Kraljevec imamo, jamče nastavak i daljnji razvoj ovog projekta", rekla je zamjenica Herman.
Načelnik Općine pak se osvrnuo na značaj Dr. Rudolfa Steinerea za razvoj Donjeg Kraljevca, jer, kako je otprilike rekao, gdje god u svijetu je spomenuo da dolazi iz njegovog rodnog mjesta, sva vrata bila su mu otvorena.

Ravnateljica Centra Dr. Rudolf Steiner Sandra Percač, posebno se zahvalila Peteru Daniellu Porscheu i Veri Koppehel, kao onima koji su najviše pomogli da se ova institucija razvija. Također, rekla je daje osnivanje ovog Centra 2008. godine, jedinstveni primjer u svijetu, gdje je neku inicijativu posvećenu Dr. Rudolfu Steineru potpomogla politika. Naime, Općina je darovala zgradu od 450 kvadrata, koju je trebalo temeljito obnoviti. Obnova je započela 2009. godine i biti će završena za godinu dana, a uz Općinu i Međimursku županiju, veliki dio sredstava osigurali su i donatori.

 

Fokus rada Centra Rudolf Steiner je na biodinamičkoj poljoprivredi, a tečajevi se održavaju diljem Hrvatske. Kad zgrada Centra iduće godine bude dovršena, biti će mnogo lakše ostvarivati programe, rekla je Percač.

Program se završava u nedjelju.

{gallery}2014_galerije/Lipanj_2014/Steiner{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content