Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 7. sjednica Skupštine Međimurske županije

Datum objave: 6. lipnja 2014.

skupstina-mz11

Jučer je u Velikoj vijećnici Međimurske županije održana 7. sjednica Skupštine Međimurske županije na kojoj je bila čak 31 točka dnevnog reda, a većina istih je bila uglavnom potvrda izvješća poslovanja županijskih poduzeća i ustanova čime se ispunjava njihova zakonska obveza obavještavanja predstavničkog tijela o radu i poslovanju u protekloj godini.

 

 

Aktualni sat

No, kao i uvijek samu sjednicu je prvenstveno obilježio aktualni sat na kojem su županijski vijećnici postavljali pitanja ponajprije županu, a vezano uz stanje u županiji. Tako se vijećnik Nino Marđetko osvrnuo na poplave i stanje u Slavoniji izražavajući zabrinutost za stanje međimurskih nasipa posebice uz hidrocentralu prvenstveno zbog eksploatacije mineralnih sirovina dok je vijećnik Dejan Kovač ponovio pitanje vezano uz problematiku ukidanja pojedinih linija putničkih vlakova u Međimurju, kao i najavu prodaje službenog BMW-a o kojem u posljednje vrijeme nije bilo nikakvih informacija. Župan Matija Posavec je detaljno odgovorio prezentirajući planirane projekte Hrvatskih voda na području Međimurske županije čime se jamči sigurnost stanja nasipa, a vezano uz eksploataciju mineralnih sirovina uputio je na Ured državne uprave koji provode sve aktivnosti na tom području djelovanja. Odgovarajući na pitanje o ukidanju pojedinih linija HŽ putničkog prijevoza pročitao je dopis upućen od strane HŽ-a u kojem se detaljno objašnjavaju razlozi takvog postupka te je najavio i opciju sufinanciranja tih linija ukoliko se pokaže nužna potreba od strane samih korisnika. Vezano na pitanje za BMW je odgovorio da je sukladno svim najavama pitanje s BMW-om riješeno te su se osigurali potrebni novci za Caritasov kombi, kao i za nabavku novog vozila za potrebe legalizacije u Međimurskoj županiji. Kako je napomenuo duže je trajalo zbog postupka kojeg provodi sam Caritasov dom kao i specifičnosti nabavke te ugradnje rampe za potrebe djece. Za to vrijeme je tražen kupac za BMW po najpovoljnijim uvjetima za županiju što se na kraju i dogodilo. Željko Pavlic i Darko Horvat su se još jedanput osvrnuli na pitanja reforme pravosuđa odnosno stanja turizma u Međimurskoj županiji te stanju duga kojeg županija ima u ovom trenutku.

 

Horvat je ustvrdio i da državne potpore koje dolaze u županiju kroz različita ministarstva imaju upitnu realizaciju i po pitanju iznosa i po općinama u koja se ista slijevaju. Posavec je ustvrdio već prije iznesene činjenične podatke vezane uz pravosuđe, kao i turizam koji postaje temelj razvoja županije, ali i uz sam dug koji je vraćen od strane županije. Napomenuo je da nitko ne može govoriti o političkim odlukama u raspoređivanju sredstava s državne razine u županiju, prvenstveno jer nikada nije bila bolja suradnja županije i npr. grada Mursko Središće i grada Preloga u kojima vlast obnaša upravo HDZ. Također je dao podršku i inicijativi rješavanja pitanja prometa u Murskom Središću, na čemu sustavno radi zajedno s gradonačelnikom Srpakom posljednjih nekoliko mjeseci time odgovarajući na pitanje vijećnika Ivana Novaka koji je priupitao i mogućnosti jednosmjenske nastave u OŠ za koju bi sada trebalo iznova raditi projektne dokumentacije s obzirom, kako je utvrdio župan, nije bilo sluha u prijašnjem sazivu skupštine za programe JPP-a. Franjo Cimerman nije zadovoljan, po njegovom mišljenju, visokom cijenom vode u Međimurju, kao niti činjenicom da se sjednice Skupštine rjeđe sazivaju nego prije čime se žele zamoriti vijećnici, dok je vijećnik Franjo Kravaršćan postavio pitanja vezana uz Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu kao i najavljeno uklanjanje ambrozije. Željka Perhoč se sa zabrinutošću osvrnula na nedavni posjet ministra zdravlja Rajka Ostojića te najavljenih pomoći ŽB u Čakovcu te samoj županiji posebice u svjetlu potpisa novog ugovora s Varaždinskom županijom o izgradnji nove bolnice u Varaždinu.

 

Župan je iznio već poznate podatke o stanju duga kako bolnice tako i županije u vezi bolnice te isčitao postupak zahtjeva preuzimanja kredita županije za bolnicu koji je u posljednji trenutak skinut sa sjednice Vlade RH na nečiju inicijativu. Kako je istaknuo, možda netko ne želi da ova županijska vlast uspije u svojim najavama i realizaciji ključnih projekata županije te je pozvao sve saborske zastupnike iz Međimurja da se uključe po tom pitanju i pomognu. Također istaknuo je da se u Varaždinu bolnica gradi po programu JPP-a što je samo potvrda da je i Međimurje do sada moglo imati nove škole, dvorane, pa čak i Dom zdravlja da su se poslušali zahtjevi upućivani još 2010. godine. Vladimira Novaka je zanimala problematika oko ilegalnog odlagališta opasnog otpada koji je otkriven u Šenkovcu te je s obzirom da su mjerodavne institucije zatajile, a još se ne javljaju niti na opetovane pozive zamolio za pomoć župana dok je Marija Hertelendi uputila zamolbu da se jednu od slijedećih sjednica pozove ravnatelj HZZ-a gdje bi predstavio situaciju oko zaposlenih i nezaposlenih u Međimurskoj županiji. Gordana Potočnjak je ukazala na veliki problem izgradnje POS-ovih stanova u Šenkovcu gdje postaje sve očitije da netko bojkotira izvedbu ovog za županiju značajnog projekta. Župan je ustvrdio da je DUUDI u ovom trenutku jedna od najsporijih i najtromijih agencija te samo konstantan pritisak može uroditi eventualnim rezultatom. Obećao je svoju pomoć u daljnjem rješavanju ovog problema. Mladena Babića je zanimao spomenik Petru Zrinskom ispred zgrade županije, dok je Josipa Carović izrazila bojazan ponavljanja konstantnih krađa s polja koja su se događala i prošle godine. Zahvalila je županu na pravovremenoj reakciji, ali ga je pozvala ponovno na novu da ne bi bilo prekasno.

 

Nadicu Jelaš je zanimalo stanje oko Piškornice i najavljene prodaje udjela Međimurske županije u njoj, dok je Petar Novak iznio problematiku oko medicine rada te terapija za koje se u bolnici mora čekati i po 5 mjeseci dok je u drugim bolnicama to puno kraće. Za Piškornicu je župan ustvrdio da, prema njegovu saznanju, Skupština Međimurske županije nije donijela odluku o nečemu takvom te da prema tome o tome nema niti riječi unatoč raznim pismima namjere dok se na stanje i čekanje oko terapija osvrnuo zamjenik župana Zoran Vidović.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content