Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurska županija obilježila Svjetski dan zaštite okoliša

Datum objave: 6. lipnja 2014.

svjetski-dan-okolisa 4

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 05. lipnja na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972. godine posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

U proteklih četrdesetak godina ova manifestacija je izrasla u jedan od najjačih mehanizama kojima Ujedinjeni narodi podižu svijest ljudi širom našeg planeta o nužnosti uvrštavanja pitanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice i potiču ih da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka te preuzmu odgovornost za očuvanje planeta poimajući da je uloga lokalnih zajednica ključna za razumijevanje važnosti pitanja zaštite okoliša i ostvarenja sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve.

Tragom toga, a s ciljem daljnjeg promoviranja upravo aktivnosti kojima lokalna zajednica može i mora djelovati po pitanju zaštite okoliša župan Međimurske županije Matija Posavec je u Maloj vijećnici upriličio prijem svih međimurskih dobitnika najveće državne nagrade za zaštitu prirode i okoliša Eko Oskar. Tako su predstavnici Gimnazije Čakovec, Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, ZEO Nobilisa, GPK Čakoma te Općina Nedelišće, uz izostanak predstavnika TEHNIX-a iz Donjeg Kraljevca, imali prilike čuti zahvalu župana na svemu što je do sada napravljeno u edukaciji i promociji zaštite okoliša, te pozvao na daljnje aktivnosti kojima će se nastaviti tradicija pozitivnog odnosa prema okolišu u Međimurju, ali i edukacije počevši s onim najmlađima. Koliku, sada već, tradiciju na tom području imamo govori i stalni rast broja Eko škola, ali i Eko vrtića u Međimurju, brojne aktivnosti i u srednjim školama te je upravo to zalog za budućnost. - napomenuo je župan te istaknuo da iako je ovogodišnja tema proslave Dana zaštite okoliša „Podignite glas, a ne razinu mora“, a moto Ozelenimo plavo, svakako Međimurje ima pravo, s obzirom na činjenicu da je okruženo upravo plavom bojom, Murom i Dravom, da se ove godine naglasi važnost vodnih resursa kojima je Međimurje bogato.

 

Međimurje je izrazito mnogo napravilo na ovom području te u ovom trenutku jedini u Hrvatskoj zadovoljavamo stroge europske kriterije. Upravo zato treba drugim dijelovima Hrvatske priliku da prihvate naša iskustva i praksu te krenu s provođenjem procesa koje mi provodimo već godinama. - zaključila je Snježana Tkalčec Avirović, direktorica GKP ČAKOM te zahvalila županu na ovoj inicijativi.

 

Današnjem sastanku je prisustvovao i Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode - Javne ustanove za zaštitu prirode koji je predstavio cjelokupni projekt Eko oskara te značaj Međimurske županije u njemu.

 

{gallery}2014_galerije/Lipanj_2014/dan-zastite-okolisa{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content