Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

BILATERALAN SUSRET PREDSTAVNIKA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE I AUSTRIJSKE KORUŠKE

Datum objave: 6. lipnja 2014.

Koruska 2

Danas je u Zagrebu održan bilateralan sastanak zamjenika župana Međimurske županije, Zorana Vidovića i dr. Petera Kaisera, guvernera Koruške iz Austrije.

Guverner Koruške iz Austrije, dr. Peter Kaiser, zatražio je sastanak s predstavnicima Međimurske županije kako bi se razmotrile dodatne mogućnosti za razvoj suradnje između ove dvije regije.

 

 

Zahvalivši se na iskazanom interesu za uspostavljanjem suradnje, zamjenik župana, Zoran Vidović predstavio je komparativne prednosti kojima se Međimurje ističe ne samo na gospodarskom planu, zahvaljujući podršci i stalnom naporu županijske i lokalne politike u kreiranju pozitivne investitorske klime, nego i u prepoznavanju drugih potencijala Međimurja čemu svjedoči i sve veći broj stranih turista.

Sandra Polanec Marinović, direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje predstavila je detaljnije mogućnosti ulaganja, aktivnosti REDEA-e i Županije kojima se pruža podrška stranim investitorima dok je Darko Radanović, voditelj Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj, predstavio mogućnosti razvoja daljnje suradnje kako kroz Savez Alpe-Jadran tako i kroz projekte financirane sredstvima Europske unije.

 

Dr. Kaiser, koji je ujedno i predsjedavajući Saveza Alpe-Jadran čija je od prošle godine članica i Međimurska županija, želi ojačati položaj Saveza ne samo na regionalnom nego i europskoj razini te time ojačati i poziciju i suradnju regija koje su članice na svim područjima. Obje strane potvrdile su spremnost za daljnjim jačanjem suradnje te će se dogovoren sastanak na kojem bi koruški holding, gospodarska komora i predstavnici sajma s predstavnicima REDEA-e i Županije odredili zajedničke interese i konkretizirali suradnju na gospodarskom planu. Isto tako iskazana je želja za sudjelovanjem dviju regija u projektima financiranim sredstvima Europske unije.

 

Koruška, jedna od 9 saveznih zemalja Austrije smještena je na području južne Austrije, a Klagenfurt je glavni grad i ujedno i najveći koruški grad. Od ukupno 560.000 stanovnika, drugu etničku skupinu u Koruškoj čine Hrvati. Koruška industrija je kao i međimurska uglavnom mala ili srednja i usmjerena na međunarodna tržišta. Poznata međunarodna poduzeća sa sjedištem u Koruškoj izrazito cijene prilagođenu infrastrukturu, dobru ponudu visokokvalificirane stručne radne snage, povoljnu gospodarsku i socijalnu klimu te djelotvorne mjere za unapređivanje gospodarstva.

 

Na sastanku je bila prisutna i veleposlanica Republike Austrije, Andrea Ikić-Bohm, a osim s predstavnicima Međimurske županije, guverner Koruške održao je sastanak s Jakšom Puljizom, zamjenikom ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a, Alenom Leverićem, pomoćnikom ministra gospodarstva te Joškom Klisovićem, zamjenikom ministrice vanjskih i europskih poslova.

Koruska 1

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content