Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U ČAKOVCU OTVORENA IZLOŽBA “ANNE FRANK – POVIJEST ZA SADAŠNJOST“

Datum objave: 24. svibnja 2014.

izlozba-anna-frank 7

Izložba ‘’Anne Frank – povijest za sadašnjost’’, nadopunjena hrvatskim kontekstom, došla je u Čakovec, a otvorena je u četvrtak 22. svibnja 2014., u 18 sati, u galerijskom prostoru zgrade Scheier. Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) u Hrvatsku je dovela ovu izložbu posvećenu vjerojatno najpoznatijoj djevojčici, žrtvi holokausta, u projektu vrijednosti ukupno 750.000 kuna. 

 

Povijest je učiteljica života, a narod koji ne poznaje svoju povijest ponavljati će greške iz prošlosti. – napomenuo je u svom obraćanju župan Međimurske županije Matija Posavec uz kojeg su na otvaranju bili i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje prof. Vinko Filipović, te Ankica Nježić, pomoćnica ministra za odgoj i obrazovanje. Kako je Posavec istaknuo posebno mu je drago da su otvorenju prisustvovale delegacije i iz resornog ministarstva kao i iz Agencije za odgoj i obrazovanje tako da se osobno mogu uvjeriti što je Međimurje u stanju organizirati, ali i da se vidi koji je potencijal skriven u najljepšoj župniji u Hrvatskoj.

 

I Filipović i Nježić su pohvalili organizaciju, kao i podršku županije u cjelokupnom projektu jer Anne Frank je već preko 60 godina podsjetnik svim generacijama da se zločini povijesti nikada ne smiju ponoviti.

Naime, radi se o putujućoj izložbi koja mijenja gradove, lokaciju, redoslijed, vodiče i shvaćanje mladih i starih o tome što rat čini djeci-žrtvama rata. Kroz 36 panela, upoznat će se posjetitelji s pričom o Anne Frank. Život djevojčice čiji je dnevnik preveden na 67 jezika i prodan u više od 30 milijuna primjeraka imat će priliku upoznati posjetitelji diljem Hrvatske, jer izložba osim u Čakovcu, gostuje i u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Učenici vodiči
Izložba koju se od četvrtka može razgledati komponirana je od teksta i slika, namijenjena je svim uzrastima, a kroz nju će posjetitelje voditi posebno obučeni učenici-vodiči. Osim toga, hrvatski dio izložbe bavi se lokalnim stradanjima kako tijekom Drugog svjetskog rata, tako i u novijoj povijesti te posjetiteljima približava lokalnu problematiku ljudskih prava.

 

Da podsjetimo, “Dnevnik Anne Frank” najčitaniji je i najpoznatiji dnevnički zapis te vrste, a njegova duboka antiratna poruka čini ga posebnim u svakom pogledu, ne samo zato što je pisan rukom židovske djevojčice koja se u amsterdamskom potkrovlju dvije godine skriva od nacista. Po “Dnevniku Anne Frank” postavljane su kazališne predstave, snimani filmovi, a kuća obitelji Frank u Amsterdamu pretvorena je u muzej.

 

Dnevnik je postao bestseler te simbol ne samo šest milijuna Židova koje su ubili nacisti, nego svih ljudi koji su patili i pate zbog svoje rase ili zbog svojih uvjerenja. Anne Frank nije dočekala objavljivanje svoga dnevnika. Umrla je u ožujku 1945. od tifusa u njemačkom koncentracijskom logoru Bergen-Belsenu potkraj Hannovera. Imala je nepunih 16 godina.

 

{gallery}2014_galerije/Svibanj_2014/frank{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content