Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

NOVIH 1,3 MILIJUNA KUNA ZA MEĐIMURJE KROZ JAMSTVENI FOND MINISTARSTVA GOSPODARSTVA

Datum objave: 24. svibnja 2014.

v9

U Maloj vijećnici Međimurske županije ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem potpisao ugovor o dodjeli državnih potpora iz Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji koji je za Međimursku županiju predvidio iznos od 1.330.200,00 kuna.

 

Za ovaj iznos u Jamstvenom fondu mogu se realizirati krediti u vrijednosti približno 12 milijuna kuna, što čini jedan značajan poticaj našoj prerađivačkoj industriji. – u svom je govoru naglasio župan Posavec. Posavec je napomenuo da županija do sada uopće nije koristila potencijale ovoga fonda i prvi put je započela 2013. godine s iznosom od skromnih 570.000 kuna. Činjenica da je u 2013. godini 36% svih potreba za novim zapošljavanjima na Zavodu za zapošljavanje u Međimurskoj županiji je upravo iz prerađivačke industrije je pokazatelj da je ovaj Jamstveni fond kao takav prijeko potreban. – zaključio je Posavec.

 

A sada predstoji i snižavanje kamata od strane komercijalnih banaka

Dva su važna cilja Ministarstva gospodarstva u ovoj godini – reindustrijalizacija Hrvatske i u energetskom sektoru pozicioniranja Hrvatske kao energetskog čvorišta ovog dijela Europe. – u uvodu je napomenuo ministar Vrdoljak. Pa tako, bez obzira na rezanja u proračunu i nedostatak sredstava, kroz operativni program za investicije u industriji i nova zapošljavanja te izvoz je osigurano 132 milijuna kuna u odnosu na prošlogodišnjih 120, a sredstva se povećanja i u Jamstvenom fondu s prošlogodišnjih 18 milijuna na ovogodišnjih 30 milijuna kuna.

Mi dajemo koliko možemo upravo tom realnom sektoru da uspije iznaći sredstava i snage za novu borbu, a sada su na potezu i banke koje moraju sniziti svoje kamate jer poduzetnik nikako ne može zatvoriti financijsku konstrukciju s kamatom od 7,8 ili 10 posto. – napomenuo je Vrdoljak i čestitao županu na ozbiljnom pristupu u realizaciji ovog projekta kao i maksimalnoj profesionalnosti koju je iskazao.

Slijedeći korak su dogovori s poduzetnicima, ali i u slijedećih par mjeseci pregovori s bankarima, upravo radi postizanja čim povoljnijih uvjeta gospodarstvu Međimurja.

 

{gallery}2014_galerije/Svibanj_2014/vrdoljak{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content