Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U nedjelju izbori za Europski parlament

Datum objave: 23. svibnja 2014.

eu izbori nas

Ove nedjelje drugi ćemo put glasati za zastupnike u Europskom parlamentu. Na 153 biračka mjesta u Međimurskoj županiji, 95 tisuća i 912 birača moći će izabrati svoje predstavnike u Europskom parlamentu.

Kako je na konferenciji na novinare održanoj u petak u prostorima Međimurske županije rekao predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva Milko Sambolek, na povećem glasačkom listiću, moći će se zaokružiti jednu od 25 lista, te ukoliko glasač to želi i jedan od kandidata s te liste. Taj preferencijalni glas, ukoliko ih skupi dovoljno, kandidatu omogućuje ulazak u Europski parlament, bez obzira na redno mjesto na listi.

Još jedna posebnost ovih izbora je da će se prvi neslužbeni rezultati objaviti tek u nedjelju u 23 sata. Naime, prema pravilima izborna šutnja traje sve dok se ne zatvore sva birališta u zemljama članicama Europske unije, a u Italiji će biti otvorena do 23h.

Valja napomenuti da glasač ukoliko želi, treba zaokružiti samo jednog od kandidata, jer u slučaju da bude zaokruženo više, ili pak kandidat s neke druge liste, listić je važeći na način da glas vrijedi za zaokruženu list. Isto tako, ukoliko birač zaokruži samo kandidata, glas ide i listi na kojoj se kandidat nalazi.
Ostale procedure iste su kao i za sve ostale izbore. U slučaju da se vaše ime zbog inih razloga ne nalazi na biračkom popisu, potvrdu možete podići u nadležnoj Uredu državne uprave. U nedjelju će raditi oni u Čakovcu, Prelogu i Murskom Središću.

I na kraju, predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva pozvao je sve Međimurce i Međimurke da izađu na izbore i ostvare svoje biračko pravo. Na izborima za Europski parlament održanim prošle godine na državnoj razini izašlo je 20,84% birača, a u Međimurskoj županiji 16,38%.

 

{gallery}2014_galerije/Svibanj_2014/EU_izbori{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content