Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Iskoristite svoje europsko pravo i glasajte u nedjelju 25. svibnja

Datum objave: 23. svibnja 2014.

izbori 2014

Izbori za Europski parlament 2014. održavaju se ovih dana u svim zemljama članicama Europske unije dok će se u Hrvatskoj će se održat u nedjelju, 25. svibnja 2014.

 

Europski izbori glasačima daju priliku da utječu na budući politički tok Europske unije odabirom zastupnika u Europskom parlamentu koji će predstavljati njihove interese sljedećih pet godina.

Glasači neposrednim glasovanjem biraju 751 zastupnika Europskog parlamenta koji će predstavljat više od 500 milijuna građana u 28 država članica, a hrvatski građani izabrat će 11 zastupnika/ca od ukupno 275 kandidata na 25 lista.

Europski parlament jedina je institucija Europske unije čiji su članovi izabrani izravno od građana. Rezultati ovih izbora po prvi put, a kao posljedica stupanja na snagu Lisabonskog ugovora, odredit će tko će voditi Europsku komisiju, izvršno tijelo Europske unije.

Europski parlament definira europsko pravo na općoj razini. On donosi zakone po kojima živimo - od reguliranja banaka do međunarodnih trgovinskih sporazuma, od sigurnosti hrane do zaštite podataka, od poljoprivredne politike do ekoloških standarda.

Europski parlament također odlučuje o proračunu EU-a. Kako bi se trebao trošiti europski novac? Gdje on može imati najveću vrijednost? Koji su naši prioriteti? Te odluke ovise o političkim odlukama. Europski parlament također provjerava rad europskog izvršnog tijela, Europske komisije, što je vrlo bitno. Obavlja li ona svoj posao propisno? Troši li tvoj novac mudro? I tu je važno osigurati da se u Europi poštuje volja europskih građana. Pravo Europskog parlamenta u Europi pravo je građana.

 

 

UPUTE ZA GLASOVANJE

Pravo glasa na izborima za Europski parlament imaju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. Na izborima za Europski parlament neće biti posebnog načina glasanja pripadnika nacionalnih manjina.

Na izborima zastupnika u Europski parlament primjenjivat će se preferencijsko glasanje. Birači će biti u mogućnosti na glasačkom listiću dati svoj glas listi, te istovremeno izraziti svoju preferenciju za jednog kandidata s te liste zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena jednog preferiranog kandidata. Glas za pojedinog kandidata naziva se preferirani ili preferencijski glas.

Hrvatskim građanima ukupno je ponuđeno 25 kandidacijskih lista na kojima je istaknuto po 11 imena kandidata za članove EU parlamenta koje se bira u tzv. sustavu preferiranog glasanja.

 

 

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI:

 Što ako birač dodijeli glas pojedinačnom kandidatu, ali ne i cijeloj kandidacijskoj listi?
U ovom slučaju listić će se smatrati važećim i brojat će se i kao glas za listu na kojoj se nalazi preferirani kandidat i kao preferirani glas za tog pojedinog kandidata.

 

 Što ako birač dodijeli glas jednoj kandidacijskoj listi, a preferirani glas kandidatu s druge liste?
U ovom slučaju će se uvažiti glas dan za listu, dok se preferirani glas neće uvažiti.

 

 Što ako birač zaokruži više pojedinačnih kandidata na jednoj kandidacijskoj listi?
U ovom slučaju uvažit će se glas za tu listu, ali preferirani glasovi neće vrijediti.

 

 Što ako birač zaokruži više pojedinačnih kandidata na više različitih kandidacijskih lista?
Ako birač pritom ne zaokruži niti jednu kandidacijsku listu, glasački listić je nevažeći.

Ako birač zaokruži barem jednu kandidacijsku listu, glasački listić je važeći i glas će se pribrojiti toj kandidacijskoj listi i onom pojedinačnom kandidatu kojeg je birač zaokružio na toj listi

Osoba s invaliditetom i nepismena osoba može osobno doći na biračko mjesto s osobom od povjerenja koja je pismena i koja će po ovlaštenju birača zaokružiti redni broj na glasačkom listiću ispred izborne liste izborne jedinice za koju birač glasa.

Osoba koja nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto zbog bolesti ili nepokretnosti obavijestit će na izborni dan o tome birački odbor koji će odrediti dva člana ili zamjenike članova koji će birača posjetiti u mjestu gdje se nalazi i omogućiti mu glasanje, vodeći računao tajnosti glasanja.
Osoba na službi u oružanim snagama glasuje na biračkim mjestima koja će odrediti ministar obrane.

Osoba koja se kao član posade pomorskog ili riječnog broda pod hrvatskom zastavom na dan izbora zatekne izvan granica Republike Hrvatske glasuje na biračkom mjestu koje će odrediti ministar pomorstva, prometa i infrastruktura. 

 

Osoba koja je lišena slobode glasuje na biračkim mjestima koja će odrediti ministar pravosuđa.

Demokracija ne znači samo izbore, no izbori su ključni trenutak u svakoj demokraciji. Europski izbori 2014. daju veća prava građanima nego ikad prije.

 

Posjetite internetsku stranicu www.izbori2014.eu na kojoj možete pronaći sve informacije o izborima.

 

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content