Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan Okrugli stol o obrazovanju Roma

Datum objave: 20. svibnja 2014.

ostolnas

Nakon mnoštva inicijativa i prijedloga o načinu i modelima zapošljavanja pripadnika romske nacionalne manjine koji žive na području Međimurja, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Čakovec, odlučio je na tu temu organizirati Okrugli stol.

On je u utorak održan u prostima Pučkog otvorenog učilišta u Čakovcu, a osim predstavnika organizatora na njemu su bili i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Branko Sušec, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec Antonija Canjuga, neki načelnici općina, kao i predstavnici većine romskih udruga koje djeluju na našem području.

Kako je u uvodnom dijelu naglasio pročelnik HZZ PS Čakovec Vladimir Zebec, u njihovoj je evidenciji preko tisuću Roma koji zbog brojnih razloga teško pronalaze zaposlenje. Iako je sada svima vrlo teško doći do posla, ovaj okrugli stol trebao bi rezultirati zaključcima i prijedlogom aktivnosti koje bi se nezaposlene osobe romske nacionalnosti pripremile za buduće aktivnije tržište radne snage.

Iako je na žalost, većina primjedbi koja je dolazila od predstavnika romskih udruga išla prema strožem i kontroliranom isplaćivanju socijalnih davanja, što nije bila tema sastanka, čuli su se i konkretni problemi, poput toga da romske obitelji zbog neimaštine ne mogu školovati djecu, da se oni Romi koji su završili srednju školu teško ili nikako zapošljavaju, te da ih neki poslodavci ne žele zapošljavati je su Romi. Govorilo se i o javnim radovima, gdje je zapošljavanje otežano kompliciranim i nelogičnim zakonskim rješenjima, ali i nedostatkom novca.

Nakon poduže rasprave, svi prijedlozi su zabilježeni, a svi nedostaci bit će ispravljeni.

 

{gallery}2014_galerije/Svibanj_2014/Ostol{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content