Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kreditno zaduženje jedino rješenje za Općinu Selnica

Datum objave: 14. svibnja 2014.

11 2

Ravnatelj Državne geodetske uprave dr. sc. Danko Markovinović u sklopu obilaska Područnih ureda katastra u utorak je posjetio i Međimursku županiju. Nakon posjeta čakovečkom uredu, gdje je razgovarao s pročelnikom Dejanom Blažekom, u uredu zamjenika župana Zorana Vidovića, održan je kraći radni sastanak.

 

Na njemu je pored ravnatelja Markovinovića, pročelnika Blažeke i zamjenika župana Vidovića bio i načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, koji je nazočne upoznao s naslijeđenim problemom Općine, vezanim uz nenamjensku trošenje sredstava namijenjenih geodetskoj izmjeri naselja. Naime, DGU je prije nekoliko godina, temeljem potpisanog ugovora, Općini doznačila novac, koji je nenamjensko potrošen. Posao je obavila angažirana tvrtka, račun nije plaćen te je s Općinom Selnica otvoren sudski spor. Samo kamate iznose milijun kuna, te u slučaju ishoda na štetu ove međimurske općine, njeno funkcioniranje bilo bi nemoguće.

Markovinović je rekao da je upoznat s tim problemom, te da jedino rješenje vidi u kreditnom zaduživanju Općine. Naime, ni Državna geodetska uprava ni Državni proračun nema sredstva iz kojeg bi se ponovno financirali već plaćeni radovi, niti to europska pravila omogućuju. No, katastarska izmjera, odnosno sređeno stanje u zemljišnim knjigama, preduvjet je planiranja razvoja ali i prijavljivanja projekta na europske fondove, tako da je u interesu svih da se ona u Selnici završi.

Ravnatelj Državne geodetske uprave predložio je zaduživanje Općine pri Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj koja ima veoma povoljne kreditne linije upravo za katastarske izmjere. No, kako je Općina prezadužena, trebat će dodatna jamstva, ponajprije Međimurske županije.
Zamjenik župana Zoran Vidović zahvalio se na posjeti i pronalaženju vremena za probleme koje lokalno imao te je naglasio da će Međimurska županija, u okviru svojih mogućnosti pokušati pomoći Općini, kako bi prevladala ovu nezavidnu situaciju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content