Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izlaganjem na njemačkim sajmovima do novih poslovnih prilika

Datum objave: 14. svibnja 2014.

2

U prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje u srijedu prijepodne održana je prezentacija Njemačko-hrvatske gospodarske industrijske i trgovinske komore te manifestacija Berlinskoga sajma. To je najveća bilateralna komora tog tipa u Hrvatskoj koja okuplja preko 350 tvrtki članica u njemačkom, mješovitom i hrvatskom vlasništvu.

Organizacija ove konferencije rezultat je suradnje Obrtničke komore Međimurske županije započete prošlog mjeseca na sajmu "Kvarner expo" u Opatiji. Kako je u uvodom govoru naglasio predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Slavko Faltak, naši su obrtnici poznati kao vrijedni, brzi i kvalitetni, no nisu prodorni i često se ne znaju dovoljno promovirati. Upravo zato je organizirana i ova prezentacija kako bi im se otvorile nove perspektive i tržišta.

Župan Međimurske županije Matija Posavec pozdravio je suradnju između dviju komora jer, kako je rekao, cjelokupnoj gospodarstvo u Hrvatskoj ima velikih teškoća, te otvaranje novih tržišta i poslovnih prilika nema alternativu. Uloga javnog sektora i svih potpornih institucija je da pomažu, povezuju i iniciraju suradnju, te stvaraju preduvjete za ravnopravnu tržišnu utakmicu. Međimurci su u Hrvatskoj među najboljima, kazao je Posavec, a u Njemačku izvozimo čak 32 posto ukupnog izvoza. Izvoz je dva puta veći od uvoza, što je dokaz da su naši proizvodi kvalitetni te da nas njemački partneri po tome prepoznaju. Nove mogućnosti, prvenstveno prezentacija na sajmovima ove odlične brojke, završio je župan, mogu samo poboljšati.

Kako je u prezentaciji istaknuo predstavnik Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Bojan Varivoda, Njemačka je drugi hrvatski vanjskotrgovinski partner, a u proteklih 20 godina u našu zemlju njihove tvrtke uložile su preko 3 milijarde eura. Mnoge njemačke tvrtke posluju u Hrvatskoj, nekoliko ih je i u Međimurju. Međusobno se dobro poznajemo, što obrtnicima otvara mogućnost sklapanja novih poslova. Komora je i zastupnik mnogih sajmova u Njemačkoj, poput berlinskog, stuttgartskog, ninberškog, bremenskog i esenskog, od kojih su neki najveći na svijetu. Izlaganje na njima našim obrtnicima može samo koristiti, rekao je Varivoda.

 

Predstojeći, Berlinski sajam predstavila je Melanie Snelec.

{gallery}2014_galerije/Svibanj_2014/Komora{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content