Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Danom Europe u Čakovcu završio Europski tjedan u Međimurskoj županiji

Datum objave: 13. svibnja 2014.

P1030590

 

U organizaciji Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Međimurske županije od 5. do 10. svibnja 2014. obilježen je 14. EU tjedan u Međimurskoj županiji.

 

Obilježavanje EU tjedna 2014. započelo je u ponedjeljak 5. svibnja sjednicom Dječjeg europskog parlamenta na kojoj su djeca dječjeg vrtića „Bambi“ – predškolske ustanove „Dječja mašta“iz Čakovca kao EU parlamentarci na oduševljenje prisutnih gostiju pokazali zavidno znanje o Europskoj uniji. Voditeljica vrtića, Ivana Pečarko istaknula je kako je ovo šesta generacija dječjeg vrtića „Bambi“ koja sudjeluje u provođenju programa učenja najmlađih o Europskoj uniji kroz igru, tematske radionice kao i osnovno učenje jezika za što su i višestruko nagrađivani. Gđa Pečarko pohvalila je i suradnju s Odsjekom za EU poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj naglasivši pritom da je „suradnja prerasla u pravo EU partnerstvo.“

 

U utorak, 6. svibnja smo obilježili Dan Europe u Prelogu. Građani su se osim informiranja o njihovim pravima kao građana EU, mogli i bolje upoznati s pojedinim državama članicama koje su građanima Preloga približila djeca iz dječjeg vrtića „Fijolica“. Pa je bilo tu svega, od francuske modne revije i španjolskih slikara do vrijednih njemačkih pekara koji su žurno pripremali bavarske perece za Oktoberfest.

 

U srijedu, 7. svibnja u velikoj vijećnici Međimurske županije ravnatelji i profesori osnovnih i srednjih škola zajedno s predstavnicima županijskih zdravstvenih ustanova, sjeli su u klupe i slušali predavanje na temu „EU sredstva za infrastrukturne projekte u znanosti i obrazovanju“. U isto vrijeme, predstavnici Mješovitog odbora za suradnju Međimurske županije s pomurskim Hrvatima posjetili su Zagreb, točnije pomoćnicu ministrice Andreju Metelko Zgombić kojoj su predstavili rad Odbora te zatražili pomoć ministarstva u rješavanju aktualnih pitanja poput mosta Kotoriba-Murakerestur te graničnog prijelaza u Murskom Središću. Nakon sastanka u ministarstvu, članovi Odbora posjetili su i Hrvatski Sabor.

 

U OŠ Nedelišće je u četvrtak, 8. svibnja održano prvo finale EU kviza od kad je Hrvatska članica EU, a ukupno 12. po redu. Natjecalo se šest ekipa (OŠ Prelog, OŠ Strahoninec, OŠ Mursko Središće, OŠ Nedelišće, OŠ Petar Zrinski Šenkovec i I. Osnovna škola Čakovec), a nakon za većinu teških pitanja, natjecatelji su pokazali izvrsno znanje te je na kraju pobijedila OŠ Prelog, drugo mjesto pripalo je OŠ „Petar Zrinski“ Šenkovec, a treće OŠ Mursko Središće kojima je nagrade uručila Vesna Haluga, pročelnica UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije.

 

Na sam Dan Europe 9. svibnja bili smo u Murskom Središću gdje su nam se u slavlju pridružila i djeca dječjih vrtića „Pahuljica“, „Dječja Maštanja“ i „Maslačak“ te osnovnoškolci Murskog Središća koji su se povodom Dana Europe i ujedno Dana Grada Murskog Središća mogla voziti kočijom „kak smo se negda vozili“.

U petak navečer, održan je tradicionalni međužupanijski Ultimate European Pub Quiz u Koprivnici na kojem je u napetoj borbi pobjedu zasluženo odnijela ekipa Međimurske županije, a iz Međimurja su sudjelovale još dvije ekipe Srednje škole Čakovec.

 

U subotu, 10. svibnja su se i građani u Čakovcu mogli iskušati u znanju o Europskoj uniji na on-line kvizu u Scheierovoj zgradi ili poslušati predavanja učenika Srednje škole Čakovec o glasanju na predstojećim izborima za EU parlament, a mogli su se i informirati na info štandu ili pogledati neke od naših tradicionalnih međimurskih zanata ili proizvoda. Nakon toga uslijedila je prava poslastica za sve građane koji su se zatekli na špici "kod vure". Održan je prvi glazbeni EU flash mob u Čakovcu, a možda i u ovom dijelu Europe. Naime, zbor učenika Srednje škole Čakovec uz pomoć dečki benda Oktober lighta i Big banda Čakovec, izveli su Odu radosti, himnu Europske unije na sasvim poseban način, što su zabilježile i brojne kamere.

 

Zahvaljujemo se svima na podršci i suradnji u obilježavanju Europskog tjedna u našoj županiji!

 

{gallery}2014_galerije/Svibanj_2014/EU_tjedan{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content