Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

MAĐARSKA VLADA DEMANTIRALA MEDIJSKE NAPISE O TERITORIJALNIM PRETENZIJAMA

Datum objave: 12. svibnja 2014.

OBAVIJESTI 2011

U povodu medijskih napisa oko pretenzija Republike Mađarske na teritorije RH među kojima se spominje i Međimurje, veleposlanik Republike Mađarske u Hrvatskoj dr. Ivan Gabor telefonski je nazvao župana Međimurske županije Matiju Posavca kojem je prenio stavove Vlade Republike Mađarske i predsjednika Vlade Viktora Orbana. Kako ističu u Veleposlanstvu predsjednik mađarske Vlade nije u svom govoru spominjao niti Hrvatsku niti hrvatske regije, već su napisi u medijima izvađeni iz konteksta govora o odgovornosti svake Vlade prema nacionalnim manjinama, a posebice onima s dvojnim državljanstvom. Također je istaknuto kako Republike Hrvatska i Mađarska nemaju otvorenih pitanja te se nadaju da se zbog ovoga neće narušiti odnosi dviju zemalja.

Župan Posavec je, primivši usmene stavove mađarske Vlade, upoznao mađarskog veleposlanika kako u Međimurju u ovom trenutku živi 66 Mađara što je 0,05% ukupnog stanovništva zbog čega nema argumenata kao ni opasnosti da je bilo koja skupina u Međimurju na bilo koji način ugrožena. Međimurje i Međimurci su kroz tešku i burnu povijest dokazali gdje i kome pripadaju te je razumljiva osjetljivost na takvu vrstu izjava. No, zahvaljuje Veleposlaniku na adekvatnoj reakciji i pojašnjenju.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content