Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predsjednik Josipović održao radni stol na temu reforme lokalne samouprave

Datum objave: 9. svibnja 2014.

Predsjednik Republike Ivo Josipović okupio je u ponedjeljak 05.05.2014. godine u svome Uredu brojne stručnjake i političare koji će u sklopu prvog radnog stola o prijedlogu ustavnih promjena raspravljati na temu mjesne, lokalne i područne (regionalne) samouprave.

 


Uz članove Josipovićevog Stručnog povjerenstva za ustavna pitanja (ustavnopravni stručnjaci-profesori ustavnog prava Arsen Bačić, Petar Bačić, Sanja Barić, Đorđe Gardašević, Zvonimir Lauc, Robert Podolnjak i Branko Smerdel), na radnom sastanku su sudjelovali i istaknuti stručnjaci, ekonomisti, pravnici i politolozi, koji se bave različitim aspektima lokalne samouprave, te saborski zastupnici i predstavnici parlamentarnih stranaka.
Tako je uz ministar uprave Arsena Bauka, saborskog zastupnika Dragana Crnogoraca (SDSS), Peđu Grbina (SDP), Mirelu Holy (Orah), Branka Hrga (HSS), Jadranku Kosor (nezavisna), Josipa Kregara (nezavisni), Davorina Mlakara (HDZ), Josipa Salapića (HDSSB), Vesnu Škare Ožbolt (DC) kao i Nikicu Gabrić iz Nacionalnog foruma, Ivana Jakovičića iz IDS-a, pročelnika zagrebačkoga gradskog ureda za financije Slavka Kojića, SDP-ovog zastupnika u EU parlamentu Tonina Piculu i ravnateljicu zagrebačkoga Ekonomskog instituta Dubravku Jurlina Alibegović jedini župan koji je sudjelovao ispred regionalnih samouprava bio i župan Međimurske županije Matija Posavec.
Kako su istaknuli iz predsjednikova ureda ovo je bio prvi u nizu radnih stolova na kojem će se raspravljati o globalnim projekcijama buduće lokalne i područne (regionalne) samouprave kako bi se definirala ustavna osnova za odredbe o samoupravi.
Pitanje regionalne samouprave nije samo pitanje broja jedinica, rekao je predsjednik i istaknuo da se nije govorilo o ukidanju pojedinih jedinica. Kako je posebno napomenuo suština je u tome da je Hrvatska vrlo centralizirana zemlja i nisu uvijek dobro distribuirane nadležnosti po različitim razinama.

Ništa ne možete pod hitno, a teritorijalne reforme su u Europi vrlo rijetke. Postoje brojni načini racionalizacije sustava, teritorijalna reforma je jedna od njih, ali velike uštede se mogu provesti kroz smanjenje broja političara i administracije, kao što u Njemačkoj manje lokalne samouprave nemaju administraciju, ni profesionalne političare-načelnike i zamjenike, nego volontere. - izjavio je prof. Podolnjak.

Matija Posavec: Sustav lokalnih i regionalnih jedinica treba biti posložen da učinak bude mjerljiva disciplina

Nisu nužna smanjenja općina, županija ili gradova, a ni teritorijalna prekrojavanja sustava nego treba postaviti sustav da učinak bude mjerljiva disciplina. – u svom je obraćanju napomenuo župan Posavec te istaknuo da se mora vratiti vjera u politiku i političare na bilo kojoj razini.

 

Kad biste sutra ukinuli 100 općina dobili biste uštedu manju od 1 posto državnog proračuna, a zadali bi probleme građanima. Više bi se trebali posvetiti tome da građani dobiju osjećaj pravednosti, kroz smanjenje zaposlenih ili povećanje efikasnosti jer mišljenja sam da je upravo tu ključ. Po pitanju efikasnosti, operativnosti Međimurska županija može poslužiti kao primjer, te zato i ovaj poziv predsjednika za sudjelovanjem na ovom sastanku, kao i činjenici da sam jedini župana tu, mogu smatrati svojevrsnom potvrdom toga. – zaključio je Posavec.

(Izvor slike: www.index.hr)

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content