Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U Bečkom Novom Mjestu obilježena 343. obljetnica smaknuća Zrinskog i Frankopana

Datum objave: 30. travnja 2014.

zrinski 15

Predstavnici veleposlanstva Republike Hrvatske u Austriji, hrvatskih udruga iz Beča i ostalih austrijskih i hrvatskih gradova poput grada Karlovca, gradišćanskih Hrvata, Međimurske županije, Družbe "Braća Hrvatskog zmaja" – Zmajski stol Čakovec, povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec, Matice Hrvatske, čakovečke Župe sv. Nikole biskupa i načelnici Zajednice hrvatskih općina, obilježili su u nedjelju 343. obljetnicu pogubljenja hrvatskih velikana i mučenika Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu. Upravo su u tom gradiću Zrinski i Frankopan pogubljeni 30. travnja 1671. godine.

 

 

- Zrinski i Frankopan su izraz povijesne istine i neprolaznog sjećanja na velikane hrvatske povijesti koji su utrli put stvaranju današnje samostalne i europske Hrvatske. - rekao je na prigodnog svečanosti u Bečkom Novom Mjestu hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota, posebno zahvalivši Družbi "Braća Hrvatskog zmaja" – Zmajski stol Čakovec i postrojbama Zrinske garde Čakovec na njihovom vjernom čuvanju hrvatske tradicije i uspomena na ove velikane hrvatske povijesti.

Posavec: Ideali kojima treba težiti

Svi moramo biti svjesni da ništa ne počinje s nama, a i da s nama ništa ne završava. Poznavanje nacionalne povijesti osnovni je preduvjet kvalitetnog planiranja budućnosti. – istaknuo je međimurski župan Matija Posavec koji se osvrnuo se i na ideale nacionalnog ponosa i kulturne samosvijesti dvojice velikih vizionara koji su žrtvovali svoje živote suprotstavljajući se neprihvatljivom planu odnosno Vašvarskom miru koji je za cilj imao uništiti hrvatski narod.

Da podsjetimo, Mir u Vašvaru nazivan još i sramotnim mirom, bio je mirovni ugovor između Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva koji je uslijedio nakon Monošterske 1. kolovoza 1664., gdje je Habsburška vojska, uz sudjelovanje njemačkih, francuskih, ugarskih i manjim brojem hrvatskih postrojbi teško porazila trupe velikog vezira Fazil Ahmed-paše Ćuprilića. Umjesto da iskoristi pobjedu, Bečki dvor je požurio u Vasváru 10. kolovoza sklopiti mir koji je bio vrlo povoljan za Turke. Sklapanje mira, kao i prije toga osmanska opsada i rušenje utvrde Novi Zrin, izazvalo je veliko nezadovoljstvo vodećih velikaša u Hrvatskoj i Ugarskoj te je, uz činjenicu da je osnovni cilje bio uništenje hrvatskog velikaštva i naroda, bio jednim od uzroka Zrinsko-frankopanske urote.

 

Pročelnik Družbe "Braća Hrvatskog zmaja"- Zmajski stol Čakovec Marijan Ramušćak podsjetio je na povijesno-političke prilike u kojima su Zrinski i Frankopan živjeli, na njihove živote i pogiblju. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju, gdje su do 30. travnja 1919. godine bili posmrtni ostaci Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana, i mjestu njihovog pogubljenja te prigodnim riječima i molitvama nazočni skup prisjetio se hrvatskih velikana, odavši im počast.

 

Misno slavlje u mjesnoj katedrali u Bečkom Novom Mjestu predvodio je prečasni Antun Hoblaj, dekan Donjomeđimurskog dekanata i župnik crkve sv. Jakoba u Prelogu. Obilježavanju 343. obljetnice Zrinskog i Frankopana bila je nazočna i ministrica savjetnica za kulturu u hrvatskom veleposlanstvu u Beču dr. Zdenka Weber, ali i predsjedništvo Udruge općina i gradova RH na čelu s predsjednikom Đurom Bukvićem kao i predstavnici Matice Hrvatske. Sam program se odvijao ispred katedrale u Novom Bečkom Mjestu, dok je glazbeni okvir svečanosti dao međimurski KUD Belica.

{gallery}2014_galerije/Travanj_2014/becko{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content