Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

PUSIĆ: HRVATSKA TREBA SLIJEDITI PRIMJER MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Datum objave: 30. travnja 2014.

sjednica-mz-dan-zupanije 1

Sinoć u utorak 30.04.2014. je u prepunoj dvorani Zrinski zgrade Scheier u Čakovcu održana Svečana sjednica Međimurske županije, a povodom Dana Međimurske županije. Samoj sjednici su nazočili brojni uzvanici i gosti među kojima i Dragica Zgrebec, potpredsjednica Sabora koja je prenijela pozdrave Josipa Leke, predsjednika Sabora, prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, međimurski saborski zastupnici Nadica Jelaš, Mario Moharić, ali i Marijan Škvarić koji je ujedno i gradonačelnik grada Lepoglave i Jozo Radoš, generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša kao i Abdelaziz Tadjousti, ministar savjetnik pri Veleposlanstvu Kraljevine Maroka u Zagrebu te mnogi drugi.

Međimurci su samozatajni, ali glasni i odlučni kada je u pitanju naša budućnost. – istaknuo je u svojem govoru predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak napomenuvši da je Međimurje možda malo površinom, ali je veliko po svojem značaju u hrvatskom nacionalnom biću te je uzor mnogim županijama kojim smjerom trebaju ići. Puno radimo upravo na segmentu gospodarstva te pomoći poduzetnicima i investitorima te će nam i dalje to ostati jedan od primarnih fokusa djelovanja zajedno sa stvaranjem preduvjeta za otvaranje novih radnih mjesta. – zaključio je Novak u svojem obraćanju.
Posavec: Da cijela Hrvatska funkcionira po našem modelu bili bismo bolja Hrvatska
Okupljenima se obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je iskoristio priliku te istaknuo je ovo prvi put u 22 godine da su na svečanoj sjednici Međimurske županije čak 3 ministra od kojih je jedna i prva potpredsjednica Vlade RH. Kako je rekao to je dokaz priznanja međimurskoj politici, viziji koju se njeguje, ali i provodi, posebice posljednjih 10 mjeseci. Uspjeli smo smanjiti dug županije samo racionalnijim trošenjem proračunskih sredstava, pravednijom raspodjelom istih bez da se nekoga previše ne zakine i u svemu tome smo još pronašli novac za nastavak mnogih projekata poput besplatnog prijevoza srednjoškolaca. – kazao je Posavec.

Naše odrednice i političko djelovanje su generalno usmjerene na Međimurje kao najuspješniju regiju u Hrvatskoj, regiju potencijala, sretnih i zadovoljnih ljudi, ali da bismo to ostvarili potrebna nam je pomoć. Ali ne zbog toga jer mi ne znamo kako, nego zato jer je Hrvatska izrazito centralizirana država. Međimurje nikada nije tražilo puno te zahtjevi nikada nisu bili nerealni. Zato tražim za ovu godinu rješenje pitanje vojarne, rješenje kredita bolnice i obveza županije, završetak izgradnje dvorane u Orehovici, te početak izgradnje osnovne škole u Pribislavcu. – zaključivši da će se mnogi projekti nastaviti raditi, a i novi pokretati inicijativom same županije poput Doma zdravlja, revitalizacije Muzeja, nastanka Centra znanja. Mi se nećemo zaustaviti i uopće ne sumnjam u realizaciju svega rečenoga jer nama u korist idu podaci i rezultati. Najnoviji govore da smo izdavanje svih potrebnih papira, dozvola u županiji sveli na svega 11 dana, što je apsolutni rekord u Hrvatskoj i čak ispod svih prosjeka u EU. Zato znam da ćemo zajedno uspjeti. – rekao je župan Posavec.
Sama svečana sjednica je bila ispunjena i raznolikim glazbenim programom međimurskih glazbenih nada i provjerenih imena poput Pjevačkog zbora Gimnazije „Josipa Slavenskog“ iz Čakovca, Filipa Kozjaka, Karoline Matijašec i KUD-a Donji Vidovec, a posebne simpatije okupljenih je zadobila ženska vokalna skupina Sveti Marko iz Selnice koje su oduševile svojom izvedbom pjesme Moja posljednja i prva ljubavi.

U ime predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i pokrovitelja proslave Spomendana Hrvatskog sabora okupljenima se obratila potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec. U svom govoru je istaknula da je Hrvatski sabor prepoznao važnost Zrinskih i Frankopana ne samo kao međimurskih junaka već i nacionalnih, kao onih koji su dali svoje živote za svoju domovinu time postajući jednim od simbola razvoja nacionalne svijesti u Hrvata. A to je veliko priznanje i Međimurju. – istaknula je Zgrebec te prenijela pozdrave i čestitke predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke za Dan Međimurske županije.

PUSIĆ: Hrvatska treba slijediti Međimurje u svemu

Još nikada niti na jednoj svečanoj sjednici, a bila sam na njih puno u svojoj karijeri, nisam vidjela da jedan predstavnik izvršne vlasti tako suvereno govori i raspolaže svim podacima vezanim uz županiju kao što sam to danas mogla vidjeti kod župana Matije Posavca. – započela je prva potpredsjednica Vlade RH Vesna Pusić ističući da je to samo potvrda da on zajedno sa svojim suradnicima živi županiju svakim danom. Impresionira me da vladajuća garnitura i mlada i ona srednja generacija ima tako jasnu sliku, viziju i, ne manje bitno, pozitivnu energiju kojom odrađuje posao. I upravo zato Hrvatska treba slijediti Međimursku županiju u svemu, odnosu prema investitorima, odnosu prema poslu jer kada bi se tako radilo u ostatku Hrvatske ona bi bila sretnija zemlja. – istaknula je Pusić te nadodala da Međimurje zaslužuje pomoć i Vlada RH ima obvezu pomoći Međimurju, a prvenstveno kada je riječ o rješavanju pitanja vojarne i bolnice o kojma je govorio župan Posavec. Želim da budete i dalje tako uspješni i da se cijela Hrvatska zarazi od vas. – zaključila je u svom pozdravu Vesna Pusić.

Kao i svake godine do sada i ove su podjeljene nagrade i povelje povodom Dana županije. Ove su godine nagradu Zrinski temeljem odluke Županijske skupštine dobili Franjo Preložnjak iz Nedelišća, Roberta Barat iz Murskog Središća, Ivan Pranjić iz Čakovca, udruga NOBILIS iz Čakovca te KUD Donji Vidovec iz Donjeg Vidovca, dok su povelje odlukom župana Matije Posavca dane Klubu ratnih veterana 54. samostalne pješačke bojne Goričan iz Goričana, NK Mladost iz Preloga, Zlatko Orsag iz Vularije te Snježana Dominić iz Donjeg Kraljevca.

 

{gallery}2014_galerije/Travanj_2014/da-zupanije-sjednica{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content