Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

TREĆI DAN PROSLAVE DANA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE: I OVE GODINE NAJVEĆA ATRAKCIJA POSTROJAVANJE POVIJESNIH POSTROJBI

Datum objave: 27. travnja 2014.

treci dan proslave dana zupanije 18

Sada već tradicionalno vikend prije samog Dana županije 30. 04. u subotu je jedan od najatraktivnijih dana same proslave koju obilježavaju postrojavanje povijesnih postrojbi iz Hrvatske i Mađarske u centru grada Čakovca, ali i manifestacija Kaj Međimurci delaju dok nikaj ne delaju. I ove godine nakon svete mise za Međimursku županiju koja je održana u crkvi sv. Nikole u Čakovcu, u centru grada su brojni posjetitelji i turisti mogli pratiti mimohod povijesnih postrojbi te davanje prijavka županu Međimurske županije Matiji Posavcu. Tom prilikom je Zrinska garda pokazala i rukovanje sabljom na način kako se to nekada radilo u povijesnim bitkama. Ovo je prilika kada na jednom mjestu možemo vidjeti dio povijesti Međimurja u punom sjaju. – napomenuo je župan Posavec.

 

Ubrzo nakon postrojavanja i mimohoda položeni su vijenci i održan prigodni program kod spomenika Oproštaj u Starom gradu kojeg su otvorile Stridone, ženska vokalna skupina iz Štrigove. Okupljenima su se obratili gdin Alojzije Sobočanec predsjednik Zrinske garde Čakovec, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH za planove i resurse Ante Urlić te župan Matija Posavec. Danas, gotovo tri i pol stoljeća nakon „urote“, nasljeđe Zrinskih i Frankopana i dalje živi. Prepoznali smo ih kao prve borce za slobodu i nezavisnost hrvatskog naroda u povijesti, a njihovu pogibiju obilježavamo i kao spomen na sve žrtve koje su tijekom duge i burne povijesti položile svoj život na oltar domovine. – u svom je govoru naglasio Matija Posavec te istaknuo da je poznavanje nacionalne povijesti preduvjet kvalitetnog planiranja budućnosti. Program je upotpunjen nastupom KUD-a Donji Vidovec, a završen je uvijek atraktivnim počasnim plotunom topa Zrinske garde kojem su se pridružile i druge povijesne postrojbe.

 

Za to vrijeme od ranoga jutra spremala se poslastica dana, lovački gulaš kojeg je vrijedno pripremala ekipa iz Lovačkog saveza. U 12:30 je počela podjela preko 900 porcija gulaša, a unatoč oblačnom vremenu ova se delicija podijelila u izuzetno kratkom vremenu, a velikom društvu su se u konačnici pridružili i turisti iz Mađarske koji su pratili cjelokupni jutarnji program.

 

S druge strane, od 13:00 sati u općini Orehovica je krenula i prva Orehijada, festival oraha i smotra folklora na kojoj su sudjelovala kulturno-umjetnička društva iz Međimurja, Slavonije i Slovenije. Vrhunac Orehijade je bila smotra folklora na kojoj su od 16:00 sati mnogobrojni posjetitelji mogli vidjeti običaje i plesove pojedinih regija. Tijekom dana su odrađene prezentacija i izbor najboljeg orehovca (autohtono piće od oraha), prezentacija i izbor najboljeg kolača od oraha, prezentacija namještaja i predmeta od drva oraha, prezentacija ostalih proizvoda lokalnih OPG-a kao i predstavljanje udruga te mnogih drugih proizvoda na prodajnim izložbama. KUD Fijolica i općina Orehovica na čelu s načelnikom Franjom Bukalom su još jedanput potvrdili da se kvalitetnim planiranjem i dobrom organizacijom može složiti manifestacija koja će i Orehovici i Međimurju donijeti svježinu i novu ponudu na turističkoj karti Međimurja. Ovo je izuzetna manifestacija koja će tek pokazati sve svoje potencijale u budućnosti, ali sama činjenica da smo već prvu uvrstili u službeni program proslave Dana Međimurske županije pokazuje da smo prepoznali kvalitetu i da smo uvjereni u sigurnu budućnost same manifestacije. – istaknuo je župan Posavec.

 

{gallery}2014_galerije/Travanj_2014/dan_zupanije_3{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content