Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međunarodni žiri danas ocjenjuje najbolja vina sorte pušipel/šipon/furmint

Datum objave: 25. travnja 2014.

dga33

U prostorima DGA pjenušci u Banfiju kraj Štrigove danas, u petak, 25. travnja 2014. godine s početkom u 17 sati održati će se Međunarodno ocjenjivanje vina pušipel/šipon/furmint, što uz sudjelovanje vinara iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske predstavlja svojevrsno svjetsko prvenstvo ove sorte vina. 

 

- Posebno smo ponosni na ovaj projekt jer on predstavlja korak više za manifestaciju Urbanovo i ujedno je dokaz da naš festival iz godine u godinu nastavlja planirani rast – istaknuo je Matija Posavec, međimurski župan i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije prije dva dana kada je u istom prostoru, u nazočnosti predstavnika medija, potpisana Izjava o uspostavi suradnje na zajedničkoj promociji vina sorte moslavac (pušipel) – šipon – furmint.

Izjavu su potpisali predsjednik Društva vinogradnikov ljutomersko-ormoških goric Jeruzalem g. Aleksandar Saško Štampar, direktor JARA-e (Javna razvojna agencija občine Ormož) g. Zlatko Zadravec i predsjednik Društva Hortus Croatiae g. Zdravko Dvanajščak kao dokaz partnerstva i zajedničke buduće suradnje.


Kako je naglašeno g. Zadravec, važno je u narednom periodu proširiti i formalno uspostaviti suradnju s mađarskim institucijama, vinskim organizacijama kako bi ostvarili cilj i zaista imali pravo svjetsko prvenstvo naše autohtone sorte.
- Među 40 uzoraka pristiglih na ocjenjivanje nalazi se i nekoliko uzoraka mađarskih proizvođača što pokazuje njihovu namjeru da ovaj projekt zaživi – rekao je g. Štampar.

Marijan Čižmešija, kao jedan od ocjenjivača, predstavio je međunarodni ocjenjivački žiri pred kojima je danas slatki, ali nezahvalan zadatak.
Predsjednica žirija je dr. sci. Ivana Alpeza, ujedno i predstojnica Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo. Zatim, uz već spomenutog Marijana Čižmešiju, vina će ocjenjivati Branka Mihaljević (Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo), dr. sci. Marko Karoglan (Agronomski fakultet), Zlatko Zadravec (JARA d.o.o., Ormož) i Gabor Czecke, mađarski somelier, dugogodišnji ocjenjivač na najvećem svjetskom sajmu vina – Decanteru.
Rezultati ocjenjivanja biti će objavljeni prvog dana Festivala pušipela u Štrigovi, 16. svibnja, kada je najuspješnijim vinarima biti dodijeljene i nagrade.

Kao domaćin, novinarima se obratio i načelnik općine Štrigova g. Stanislav Rebernik koji je izrazio zadovoljstvo ovim projektom te istaknuo kako je uvjeren da to znači jedan veliki plus za Štrigovu i međimurski turizam u cjelini.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content