Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

POSAVEC: NEMA STRAHA VIŠE KADA JE ZDRAVSTVENI SUSTAV MEĐIMURJA U PITANJU

Datum objave: 24. travnja 2014.

ministar zdravstva 7

Danas je u službenom posjetu Međimurskoj županiji i Županijskoj bolnici Čakovec boravio ministar zdravlja prof. dr. sc. Rajko Ostojić, dr. med. koji je sa županom Matijom Posavcem i stečajnim upraviteljem dr. Miroslavom Horvatom razgovarao o problemima zdravstvenog sustava Međimurja uključujući i stanje Županijske bolnice u Čakovcu.

 

Županijska bolnica u Čakovcu će biti novi Centar intervencijske kardiologije za ovu regiju

Treba razlikovati organsko od funkcionalnog spajanja oko kojeg se vodi tolika rasprava u Međimurju. Kada govorimo o organskom spajanju onda znamo da u tom slučaju te bolnice gube pravni subjektivitet dok to nije slučaj kod čakovečke bolnice gdje ostaje više-manje nepromijenjeno. – napomenuo je ministar Ostojić. Možemo govoriti samo o unaprjeđenju bolnice jer ćemo u Čakovcu imati novi Centar intervencijske kardiologije što je samo znak da itekako računamo s ovom bolnicom i njihovim kvalitetnim osobljem. Također, uskoro raspisujemo javnu nabavu za kupovinu novog CT uređaja za čakovečku bolnicu vrijednosti od cca. 7 milijuna kuna čime podižemo standarde zdravstvenog sustava građanima Međimurja, a u cjelokupnom projektu će nam pomoći i Međimurska županija s investicijom preuređenja bolničkih prostorija u vrijednosti 1,5 milijuna kuna. – zaključio je Ostojić te najavio i potpuno pokrivanje dugova bolnice prema veledrogerijama i dobavljačima s 31.12. Ako bude sve po planu s 02.05. će biti sve plaćeno te ćemo time dati osigurati lakši nastavak rada same bolnice.

 

Plaćanje obveza o kojima je ministar govorio je velika pomoć Županijskoj bolnici jer u ovom trenutku imamo obveza u iznosu od gotovo 100 milijuna kuna. – naglasio je stečajni upravitelj dr. Miroslav Horvat. Ali mi smo svjesni da još puno toga moramo napraviti u samom sustavu da bi bilo bolje. Pomoć ministarstva kao i podrška same županije nam uvelike olakšava planiranje i rad te se nadam da ćemo ovim tempom uskoro posložiti cjelokupan sustav te od njega napraviti primjer za ostatak Hrvatske. Sada imamo 795 zaposlenih od kojih je 76% zdravstvenih djelatnika, a 24% nezdravstvenih što je samo jedan od pokazatelja da smo na dobrom putu. Liječenje u bolnici traje 6,2 dana u prosjeku, dok je to kada je kirurgija u pitanju 3 do 4 dana i tu svakako prednjačimo. – zaključio je dr. Horvat te se zahvalio svima na podršci.

 

Dolazak ministra Ostojića u Međimurje je potvrda da radimo dobar posao i da je on prepoznat u Zagrebu. A da je tome tako govore vam i planirana ulaganja od strane resornog ministarstva u samu bolnicu. Straha više nema kada je zdravstveni sustav u Međimurju u pitanju, a racionalizacija koja se provodi pod upravom stečajnog upravitelja dr. Horvata daje željene rezultate. Uz sve uštede do sada, najmanje cijene bolničkog liječenja u Hrvatskoj, dodatno su smanjeni materijalni troškovi za 9% te 2% na izdacima za zaposlene. – napomenuo je župan Posavec istaknuvši zadovoljstvo planiranim aktivnostima vezanim uz Županijsku bolnicu Čakovec. Novi centar interventne kardiologije za nekoliko županija sjeverne Hrvatske, kojeg je najavio ministar, je odgovor svima onima koji su zlonamjerno zazivali ukidanje bolnice. Jednako kao što ostaju sudovi u Čakovcu izborili smo se da tako bude i s našom bolnicom. – zaključio je Posavec.

 

{gallery}2014_galerije/Travanj_2014/zdravstva{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content