Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Kraljevim rođendanom, znanstvenim skupom o Vinku Kosu te Svečanom sjednicom Međimurskog veleučilišta počeo obilježavanje Dana Međimurske županije

Datum objave: 24. travnja 2014.

prvidan nas

Tradicionalnom proslavom rođendana Ladislava Kralja Međimurca u dvorištu umjetnikove rodne kuće u središtu Čakovca, započelo je ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije.

Ladislav Kralj Međimurec je jedan od najvećih umjetnika rođenih u našem kraju, čija je supruga njegovu rodnu kuću i veći dio opusa, nakon njegove smrti 1976. godine, darovala tadašnjoj Općini Čakovec, a danas se u njoj nalazi Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca. Kako je u uvodnom govoru rekao ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec mr.sc. Vladimir Kalšan, ovim proslavama, kao i ostalim manifestacijama koje se u ovom prostoru organiziraju, želi se oživjeti ovaj prostor te Međimurke i Međimurce, posebno one mlađe upoznati s djelima ovog velikog umjetnika.

U ime Međimurske županije na otvaranju je govorila zamjenica župana Sandra Herman, koja je izrazila zadovoljstvo što obilježavanje Dana županije započinje baš u ovom prostoru. Umjetnik je to koji je ostavio velikog traga, rekla je zamjenica župana, te čiju ostavštinu odnosno rodnu kuću treba još bolje iskoristi u smjeru promoviranja umjetnosti, ali i upoznavanja mlađih generacija s međimurskim nasljeđem.

Paralelno s "Kraljevim rođendanom" u Domu mladeži u Lopatincu održan je okrugli stol povodom 100 godina rođenja Vinka Kosa. Ovaj pjesnik rodom iz Vučetinca, počeo je pisati već u ranoj mladosti, najprije stihovima u đačkom listu Zora1932., a ubrzo mu je objavljena i prva pjesnička zbirka "Vodopad". Dosta svojih radova posvetio je djeci. Umro je 1945. godine od tifusa u Austriji, gdje se povukao s hrvatskom vojskom.

O njemu se malo govorilo, prvenstveno zbog poezije koja je bila duboko religiozna i ćudoredno nadahnuta. Za ovaj znanstveni skup najzaslužniji je župnik u Svetom Jurju na Bregu,vlč. Ivica Puškadija.

U 11 sati u prostorima Međimurskog veleučilišta održana je Svečana sjednica povodom 6. obljetnice osnutka ove visokoškolske ustanove. Brojni gosti iz ostalih hrvatskih veleučilišta i sveučilišta mogli su se uvjeriti da je u proteklim godinama mnogo napravljeno, kako u uvođenju novih programa, tako na prepoznatljivosti među ostalim takvim institucijama.

Župan Međimurske županije Matija Posavec posebno se osvrnuo na činjenicu da je povezivanje s ostalim veleučilištima u Hrvatskoj i inozemstvu jedan od prioriteta te da na tome, posebno nakon našeg ulaska u Europsku uniju treba raditi još više. Drago mi je što sve veći broj studenata upisuje studiju upravo ovdje, rekao je župan, te da su zvanja koja se mogu u Čakovcu steći tražena na tržištu rada.

Dekanica Međimurskog veleučilišta dr.sc. Nevenka Breslauer rekla je da ovu ustanovu trenutno pohađa 864 studenata, te da imaju zaposlena 3 doktora znanosti, 5 magistara znanosti od kojih će neki uskoro doktorirati. Programi računarstvo, management u sportu i turizmu te održivi razvoj, koji se prepoznali i studenti i poslodavcu, jamstvo je da će se Međimursko veleučilište i dalje uspješno razvijati te pripomoći da Međimurje prestane u očima drugih biti sredina u kojoj nema mnogo visokoobrazovanih stručnjaka.

 

{gallery}2014_galerije/Travanj_2014/Prvi_dan{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content