Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Datum objave: 20. travnja 2014.

zupan nas

Povodom Uskrsa, župan Međimurske županije Matija Posavec, građankama i građanima Međimurske županije uputio je čestitku u kojoj stoji:

 

"Uskrs je najveći kršćanski blagdan, blagdan koji svim vjernicima, ali i onima koji to nisu šalje poruku da je novi, drugačiji život moguć, te da naša svakodnevna djelovanja imaju neki viši smisao i svrhu. Uskrs je i praznik kad, okupljajući se u obiteljima njegujemo stare običaje, poput bojanja jaja, zajedničkog blagovanja i čestitanja. I konačno, on se poklapa i s početkom proljeća, odnosno ponovnog buđenja prirode.

 

Ta simbolika novog početka i dubljeg smisla našeg života, navodi nas da iz iskustva učimo te da s nadom gledamo u budućnost. A to je ono što nam je u ovim vremenima kad gubimo povjerenje u druge i kad sa strepnjom gledamo u budućnost, potrebno. Nama kršćanima Isusovo uskrsnuće znači da Božja ljubav može promijeniti naš život, te da smo zahvaljujući Njemu spašeni, dok onima koji nisu vjernici, značenje Uskrsa omogućava da zajedno s nama krenu u smjeru ljepšega, ugodnijega i svrsishodnijeg života. Smatram da je upravo u tome smisao i jedna od najvećih vrijednosti ovog blagdana, njegovog značenja i poruke.

Za Uskrs se okupljamo u svojim obiteljima te je to prilika da se posvetimo jedni drugima. Tijekom godine, zbog raznih obveza za to nemamo vremena, a blagdan je vrijeme kad možemo i trebamo razgovarati sa svojim bližnjim te ponovno podijeliti ono što je dobro te zajedno riješiti ono što nije. Zajedno s njima prisjetit ćemo se i nekih starih običaja koji su dio naše zajedničke prošlosti i koji čine naš identitet. Njihovo čuvanje i prenošenja na nove naraštaje jamstvo je naše opstojnosti ali i zajedništva.

 

I na kraju, iako Uskrsom završava vrijeme odricanja, Isusov nauk uči nas da su skromnost, umjerenost i radišnost vrline te da tako moramo živjeti cijele godine. Stoga, pridržavajući se njih, zajedno ovaj svijet i naš kratki život na njemu činimo ljepšim i boljim.

 

Želim Vam sretan i blagoslovljen Uskrs!"

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content