Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurje predstavljeno kao primjer dobre prakse država članica Europske unije

Datum objave: 18. travnja 2014.

SAM 1435

Predstavnici Međimurske županije sudjelovali su na međunarodnoj konferenciji bratimljenja gradova i regija u sklopu „Town Twinning“ programa Europske unije, koja je održana od 14.-16. travnja u Ankari.

 

Konferencija je okupila predstavnike 20 turskih provincija i 31 jedinicu lokalne i regionalne samouprave iz 15 EU zemalja. Program bratimljenja se provodi u sklopu projekta tehničke pomoći za izgradnju kapaciteta za europske poslove u turskim provincijama, a interes za sudjelovanje u projektu iskazalo je čak 213 gradova i regija Europske unije. Nakon faze iskaza interesa te ocjene prijava u kojima su važni kriteriji bili socioekonomska nota, stanovništvo, regionalna uloga, tematski prioriteti i iskustvo u međunarodnoj suradnji, odabrane su 33 regije za sudjelovanje među kojima i Međimurska županija.

 

Cilj projekta je omogućiti suradnju odabranih gradova i regija u okviru tematskih područja kao što su obnovljivi izvori energije, zaštita okoliša, turizam, kultura, lokalni i gospodarski razvoj, poljoprivreda, EU projekti i druge teme od važnosti za razvoj gradova i regija. U tri dana konferencije, na kojoj su od hrvatskih predstavnika sudjelovali i predstavnici Varaždinske županije i Grada Dubrovnika, održano je preko 100 bilateralnih sastanaka između predstavnika turskih i europskih gradova i regija. Iskustvo Međimurske županije kao i mogućnosti za daljnju suradnju predstavili su Darko Radanović, voditelj Odsjeka za europske poslove, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj i Marija Ciceli, stručna suradnica.

 

Sudionike konferencije pozdravili su zamjenik šefa Delegacije Europske unije u Turskoj, Bele Szombati i turski ministar za europske poslove i glavni pregovarač Mevlüt Cavusoglu koji su obišli promotivne štandove svih sudionika. Izložbeni prostor Međimurske županije na konferenciji posjetio je i Veleposlanik RH u Turskoj Dražen Hrastić čije veleposlanstvo pokriva područje Turske, Azerbajdžana i šest drugih azijskih zemalja koji je svojom nazočnošću potvrdio važnost ovog događanja te pružio podršku u daljnjim aktivnostima suradnje s turskim predstavnicima. S njim je u srijedu održan i radni sastanak na kojem su se predstavljeni potencijali i investicijski projekti u Međimurju te se raspravljalo o mogućnostima razvoja suradnje s Turskom na svim područjima, a posebice na području gospodarstva.

 

Tijekom konferencije, predstavnici turskih i europskih gradova, regija i pokrajina imali su priliku predstaviti svoje krajeve i razgovarati o zajedničkim aktivnostima u prioritetnim područjima s ciljem da se odabere 20 partnera iz država članica Europske unije s kojima su turski predstavnici potpisali pisma namjere o međusobnom bratimljenju. Tako je provincija Elazig iskazala interes za daljnjom suradnjom s Međimurskom županijom, a program bratimljenja nastavit će s međusobnim posjetima partnera tijekom 2014. godine.

 

 {gallery}2014_galerije/Travanj_2014/Turska{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content