Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Skupštinski Odbor za zdravstvo ministru zdravlja uputio primjedbe na predloženi Masterplan reorganizacije bolnica

Datum objave: 17. travnja 2014.

zdravstvo nas

Na inicijativu Hrvatskih laburista – stranke rada, u utorak je u županijskoj Velikoj vijećnici održana sjednica Obora za zdravstvo Skupštine Međimurske županije na temu "Prijedlozi za izmjene i dopune Nacionalnog plana razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj u razdoblju 2014. -2016. godine."

 

 

Naime, ponukani najavama u medijima o drastičnim rezovima u broju bolnica, odjela te kreveta ova stranka je na posljednjoj sjednici Skupštine Međimurske županije tražila održavanje posebne tematske skupštine sjednice. Smatraju da je značaj čakovečke bolnice, novac koji je proteklih godina uložen u opremu i gradnju novog paviljona, kao i kvaliteta usluge koju naši pacijenti u njoj dobivaju, plod uglavnom našeg rada i zalaganja te da nitko iz Zagreba odlukama koje nisu utemeljene na realnim pokazateljima to ne može promijeniti. Inicijativu su podržali svi, no zbog vremenskog roka za dostavljanje primjedbi, koj ističe sutra, posebnu Sjednicu nije bilo moguće organizirati, pa je umjesto nje održan Odbor za zdravstvo.

Osim članova Odbora, u raspravi su sudjelovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, predstavnici Županijske bolnice Čakovec i njezinih djelatnika, kao i neki vijećnici. Nakon poduže konstruktivne rasprave doneseni su Zaključci koji će biti upućeni ministru zdravlja i saborskim zastupnicima.

U njima među ostalim stoji da su postavke na kojima se temelji "funkcionalna integracija bolnica dobra podloga za argumentirani dijalog bolničkih uprava o racionalnom, kvalitetno osmišljenom i time posljedično dugoročno održivom planu korištenja postojećih prostornih, kadrovskih i materijalnih (oprema) kapaciteta ustanova s područja Međimurske i Varaždinske županije za koje je predviđena funkcionalna integracija.

Uprave bolnica predviđenih za integraciju prilikom izradbe provedbenih planova funkcionalne integracije trebaju predvidjeti sudjelovanje svih djelatnika svih bolničkih djelatnosti kako bi se u najvećoj mogućoj mjeri sagledali potencijali pojedinih bolničkih djelatnosti. Građanima u obje županije bi trebalo omogućiti dostupnost specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite putem poliklinika minimalno u mjeri u kojoj je to dosad bio slučaj.

Također, navedno je da su posljednjih godina izvršena velika ulaganja u izgradnju novog krila Županijske bolnice Čakovec i preuređenje i modernizaciju ostalih zgrada novijeg datuma izgradnje ( od 1973.g. ) čime je uvelike podignuta kvaliteta bolničkog smještaja. U situaciji kada se predviđa smanjenje broja akutnih bolničkih kreveta u svim sastavnicama regionalne bolničke mreže potrebno je čim bolje iskoristiti najkvalitetnije prostore na dobrobit svih građana koje bi takva mreža trebala zbrinjavati, umjesto da se provode dodatni građevinski radovi i stvara nepotreban trošak. Prije donošenja odluka o smještaju zajedničkih smještajnih kapaciteta cijele regije za ortopediju i traumatologiju kao i urologiju bilo bi potrebno sagledati na kojoj se lokaciji nalaze kvalitetniji prostori i odluku donijeti na temelju postojećeg stanja. Dostupna sredstva trebaju se utrošiti na zapošljavanje novih zdravstvenih djelatnika i nabavu medicinske opreme , a ne građevinske radove, stoji među ostalim u primjedbama na predloženi plan.

{gallery}2014_galerije/Travanj_2014/Zdravstvo{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content