Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predsjednik Josipović: Međimurska županija može biti ogledni primjer ostatku Hrvatske

Datum objave: 15. travnja 2014.

josipovic-posjet

Danas je na poziv župana Međimurske županije Matije Posavca u posjetu Međimurju boravio predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović. Iako je predsjednik dosta česti gost u Međimurju, ovaj je posjet bio posebno aktivan, prvenstveno zbog tema o kojima se raspravljalo na sastancima, ali i činjenice da je predsjednik prošao cijelu županiju, od Čakovca do Murskog Središća i Preloga.

 

Predsjednik je svoj boravak u Međimurju započeo radnim sastankom sa županom Matijom Posavcem i njegovim suradnicima gdje je upoznat s projektima koji su u tijeku, ali i pregledom stanja u Međimurju. Župan se posebno osvrnuo na gospodarstvo gdje je naveo da je odnos politike, lokalne i regionalne samouprave, institucija i stručnih službi Županije s gospodarstvenicima primjer kako bi trebala funkcionirati cijela zemlja.

 

Prvi u Hrvatskoj uvodimo e-građevinske dozvole, potrebne dozvole za investicije izdajemo u najkraćem roku koji je, u pojedinim slučajevima i iznad prosjeka zemalja EU, jedini imamo razrađen postinvestment care u kojem investitora pratimo i nakon završenog projekta i nudimo svu potrebnu pomoć i logistiku. Također, pri kraju je iznimno bitan projekt „Županija bez papira“ u kojem će svaka predstavka građana, dokument, zamolba, projekt biti online praćeni do konačnog rješenja čime se povećava transparentnost i otvorenost, ali i sama operativnost čime županijske službe postaju istinski servis svojim građanima i investitorima. – naveo je župan Posavec dodavši da su rezultati takve politike nove investicije i nova radna mjesta te smanjenje nezaposlenosti.

 

Predsjednik je upoznat i s planom aktivnosti, projektima u obrazovanju, zdravstvu, kulturi te o radu županijskih institucija posebice razvojnih agencija, no raspravljalo se i o potencijalnim problemima. Neke od tema razgovora predsjednik Josipović je i osobno posjetio te se uvjerio u izrečeno. Moram reći da mi je iznimno drago što sam čuo da u Međimurju pada nezaposlenost, što je izvoz veći od uvoza i da postoje projekti koji sasvim ozbiljno doprinose razvoju ovoga kraja. Međimurska županija može biti ogledni primjer ostatku Hrvatske, koji tek mora dostići međimursku realnost o četrnaest dana potrebnih za izdavanje potrebnih dozvola za sve moguće investicije. - napomenuo je Josipović te istaknuo i poslovanje Županijske bolnice Čakovec koja pacijentima nudi najniže troškove liječenja u Hrvatskoj.

 

U Čakovcu je predsjednik razgovarao s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem i suradnicima koji su ga upoznali sa razvojnim projektima grada Čakovca kao i o jedinstvenom sustavu zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj, te o projektima vezanima uz Međimurske vode.

 

U Murskom Središću upoznat je s problematikom iznimnog povećanja prvenstveno kamionskog prometa kroz sam Grad, ali i inicijativom izgradnje novog mosta i zaobilaznice grada. Gradonačelnik Dražen Srpak razgovarao je s predsjednikom o razvoju gospodarske zone te potencijalima najsjevernijeg grada Hrvatske.

 

Došavši u Pribislavec predsjednik Josipović je razgledao dvorac Feštetić u kojem se nalazi Osnovna škola Vladimir Nazor, koju djeca pohađaju u, za 21. Stoljeće, potpunosti neprimjerenim uvjetima. Župan Posavec i načelnica Višnja Ivačić najavili su mogući početak gradnje nove škole već krajem ove godine. Posebno je istaknuto da Općina Pribislavec i Županija su zajednički financirali izradu kompletne projektne dokumetacije, studije predizvodljivosti te je projekt kandidiran na nekoliko nacionalnih i europskih fondova. No, ukoliko će pomoć države izostati Župan nije isključio mogućnost prve faze gradnje financirane od strane Međimurske županije. Posjet Pribislavcu predsjednik je iskoristio i za upoznavanje sa suživotom Romske nacionalne manjine te potencijalnim problemima koji nedvojbeno postoje.

 

Na kraju svojeg obilaska predsjednik Josipović posjetio je i grad Prelog gdje je obišao tvrtku Šestan - Busch, vodeću hrvatsku tvrtku vojne opreme čije kacige, kao dio opreme, nose i vojnici NATO-a, kao i mnoge vojske i policije raznih zemalja svijeta. O daljnjem širenju na svjetsko tržište predsjednika je upoznao direktor tvrtke Alojzije Šestan dok je o gospodarskoj slici i potencijalima razvoja Preloga govorio gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

 

{gallery}2014_galerije/Travanj_2014/josipovic{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content