Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održan Regionalni gospodarski susret na temu hidroelektrana, bioplina i biomase u Hrvatskoj

Datum objave: 10. travnja 2014.

Tic03m

U dvorani Tehnološko inovacijskog centra u Čakovcu su Austrijski ured za vanjsku trgovinu u suradnji s Međimurskom županijom, županijskom energetskom agencijom MENEA te regionalnom agencijom za sjeverozapadnu Hrvatsku REGEA u srijedu organizirali gospodarski susret na temu „Male hidroelektrane, bioplin i biomasa u Hrvatskoj”.

Skup je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Roman Rauch, a na njemu se predstavilo 11 austrijskih tvrtki na gore navedenim područjima. U samom programu su sudjelovali i hrvatski stručnjaci koji su isti obogatili sa svojim prezentacijama stečenih iskustava kao i vizije razvoja ovog gospodarskog sektora.

Međimurje je izuzetno rano prepoznala potencijale obnovljivih izvora energije kao i energetske učinkovitosti

Gospodarski susreti regionalnog tipa poput ovoga prilika je za upoznavanje s načinom rada različitih tvrtki s respektabilnim iskustvom na svom području djelovanja i proizvodnje. Ovdje su to austrijske tvrtke na području malih hidroelektrana, bioplina i biomase, no danas svakako trebamo svi iskoristiti priliku i za stjecanje korisnih i kvalitetnih inozemnih kontakata, kao i mogućnost dogovaranja buduće suradnje između hrvatskih i austrijskih malih i srednjih poduzeća. – istaknuo je župan Matija Posavec u svojem pozdravnom govoru ističući da je sama županija provodila 4 europska projekta, od kojih su 2 još uvijek aktivna, u vrijednosti od 1,4 milijuna eura, kao i različite nacionalne projekte a sve na temu energetske učinkovitosti i projekata obnovljivih izvora energije.

Međimurje koje je i izvan granica Lijepe naše prepoznato kao business friendly regija, zasnovana na kvalitetnoj radnoj snazi, kvalitetnoj proizvodnji i izvrsnom odnosu prema svim poduzetnicima ovime još jedanput potvrđuje da je spremna uvijek činiti nove korake naprijed s ciljem privlačenja novih investitora i novih proizvodnih procesa. – zaključio je Posavec otvorivši sam Gospodarski susret.

 

Ovo mi je drugi dolazak u Međimurje u nešto malo više od mjesec dana i moram istaknuti da se ovdje osjeća ta klima, mentalni sklop kod ljuti koji prati naš austrijski smisao za posao. – naglasio je Roman Rauch te istaknuo da je vizija ove sredine, njihovih čelnih ljudi jasna, s realno ostvarivim ciljevima. Upravo zato će Međimurje imati posebno mjesto na investicijskoj karti austrijskih investitora - zaključio je Rauch.

 

U nastavku susreta su se svojim projektima predstavili i REGEA iz Zagreba, kao i predavači s Fakulteta strojarstva i brodogradnje objašnjavajući bioplin kao energent i potencijal malih hidroelektrana u Hrvatskoj.

 

{gallery}2014_galerije/Travanj_2014/regionalni-hidro{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content