Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Preko pola milijuna kuna kućanstvima za ugradnju sustava obnovljivih izvora energije

Datum objave: 7. travnja 2014.

OIE nas

Krajem prošlog mjeseca otvoren je javni natječaj za sufinanciranje ugradnje solarnih sustava i sustava na biomasu za pripremu potrošne tople vode i grijanja u kućanstvima. Natječaj je raspisala Međimurska županija, a provodi se u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Međimurskom energetskom agencijom MENEA-om.

"Zadovoljan sam što je ovaj projekt tako dobro prihvaćen u javnosti te što imamo toliko interesenata za ugradnju sustava obnovljivih izvora energije. To pokazuje visoku ekološku osviještenost naših građana, ali i spremnost Županije da potiče i sufinancira ovakve projekte", rekao je na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u županijskoj Maloj vijećnici župan Međimurske županije Matija Posavec. U sklopu projekta "Volimo Međimurje - Koristimo obnovljive izvore energije" sufinancirat će se ugradnja 25 sustava na solarnu energiju, te 25 na biomasu. Ukupno će za tih 50 sustava biti izdvojeno 570.000,00 kuna, od čega Međimurska županija iz Proračuna plaća 10 posto, odnosno maksimalno 3.000,00 kuna po sustavu, ukupno 150.000,00 kuna. Ostatak će dati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, tako da će krajnji korisnici dobiti sufinancirano 48 posto prihvatljivih troškova, odnosno maksimalno 14.400,00 kuna po sustavu. Ne sumnjamo da će interes biti velik, rekao je župan Posavec, jer je prošle godine u županiji putem takvog natječaja sufinancirana ugradnja 52 takva sustava.

 

Za razliku od dva ranija natječaja, ove godine prvi put se mogu prijaviti sustavi za grijanje i pripremu potrošne tople vode na biomasu, naglasio je direktor Međimurske energetske agencije MENEA-e Mario Klobučarić. Od dokumentacije koja se treba priložiti originalan treba biti samo vlasnički list. Prihvatljivi troškovi su solarni kolektori, koltovi, plamenici, toplinski spremnici i slično, te pripadajuća oprema. Klobučarić je posebno napomenuo da oni koji će se javiti na natječaj, trebaju s početkom radova pričekati do objave konačnih rezultata, jer se ranije započeti ili dovršeni sustavi neće sufinancirati.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti mr.sc. Vesna Haluga napomenula je da se očekuje velik broj prijava, te je pozvala sve koji su zainteresirani da se čim prije jave. Nakon zavšetka natječaja krenut će se s obradom, a prvi rezultati bit će poznati za 15 dana. Kako je ranijih godina bilo uobičajeno da pojedini investitori odustanu od ugradnje, vjerojatno će se kandidacijska lista mijenjati. Konačni rezultati bit će poznati otprilike krajem svibnja.

Prve isplate bit će u rujnu i to dio predviđen u Proračunu Međimurske županije, dok će se novac Fonda isplatiti u 11. mjesecu. Natječaj je otvoren do 22. travnja, a objavljen je na internetskim stranicama Međimurske županije (www.medjimurska-zupanija.hr).

{gallery}2014_galerije/Travanj_2014/OIE{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content