Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Dan oslobođenja Međimurja

Datum objave: 6. travnja 2014.

danoslobodjenja nas

Početkom travnja 1945. godine napredovanjem savezničkih jedinica prema Zapadu, sovjetske i bugarske trupe došle su pred Međimurje, te 6. travnja ušle u Čakovec. Iako je cijelo područje županije oslobođeno nekoliko dana kasnije, taj dan obilježavamo kao Dan oslobođenja Međimurja.

Tim povodom u nedjelju su položeni vijenci i upaljene svijeće podno spomen-ploče postavljene na ulazu u Palaču Zrinskih u Čakovcu, kod Spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih te kod Spomenika poginulim partizanima u Drugom svjetskom ratu na čakovečkom Gradskom groblju. Počast su odala izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, Policijske uprave Međimurske, Ministarstva obrane Ureda za obranu Čakovec, Društva antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije te Društva Josip Broz Tito Čakovec.

Središnji program održan je na spomen-groblju u Svetom Jurju u Trnju gdje su izaslanstva Međimurske županije i Općine Donji Kraljevec položile zajednički vijenac, a pored Društva antifašista, pridružilo im se i Društvo Josip Broz Tito iz Donjeg Kraljevca.

U prigodnom govoru župan Međimurske županije Matija Posavec rekao je da je u partizanskim jedinicama bilo je mnogo Međimuraca, koji su, ne mireći se mađarskom ankesijom, otišli u partizane. "Oni su dio duge slavne liste naših predaka koji su se stoljećima borili protiv stranih zavojevača i okupatora, vođeno željom da Međimurje svoju sudbinu dijeli isključivo s ostatkom hrvatskog naroda. Na toj listi su i Zrinski, i doktori Vinko Žganec i Ivan Novak, na njoj su znani i neznani branitelji iz Domovinskog rata, na njoj su i međimurski partizani. ", naglasio je župan Posavec, te dodao da je ta "naša sudbina i borba za oslobođenje jedan od argumenata zašto Međimurje ima posebni identitet i zašto u budućem preustroju mora ostati županija."

Župan je govorio i o ponovnom svojatanju Međimurja o čemu u posljednje vrijeme ponovno govore ne političke snage u susjednoj Mađarskoj. "Mi Međimurci znamo što donosi mađarski fašizam, te ćemo stalno upozoravati i prisjećati se kakva stradanja je našim precima donio. Nekim političkim snagama u Hrvatskoj koje umanjuju antifašističku borbu pridavajući joj isključivo komunističko-revolucionarne odrednice, to nije jasno, jer ne shvaćaju da je rezultat te borbe i to što su danas Međimurje, Istra, Baranja i Zadar dio Hrvatske.", završio je Posavec.

Osim njega, u Svetom Jurju u Trnju govorili su i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat i predsjednik Društva antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije Zvonimir Golub. On se osvrnuo na činjenicu da još uvijek postoje devastirani spomenici stradalima u 2. svjetskom ratu, te je pozvao sve mjerodavne da ta obilježja obnove.

 

{gallery}2014_galerije/Travanj_2014/Oslobodjenje{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content