Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

URBANOVO pred vratima!

Datum objave: 3. travnja 2014.

urbanovo nas

Cilj nam je da Urbanovo ima konstantan rast, da svake godine manifestacija bude bolja i jača od one prethodne, istaknuo je župan Matija Posavec predstavljajući ovogodišnju manifestaciju čiji će se centralni događaj - Festival pušipela održati od 16. do 18. svibnja u sportskoj dvorani OŠ Štrigova. Međimurje ima potencijala postati i turistička i gospodarska top destinacija ovog dijela Hrvatske, a Urbanovo biti jedna od perjanica kompletne ponude. – zaključio je Posavec. Članovi Organizacijskog odbora manifestacije ovogodišnji su program predstavili na imanju vinara Vlade Horvata iz Svetog Urbana.

 

 

Uz 15-godišnju tradiciju održavanja URBANOVO predstavlja jednu od najvećih gospodarsko - turističkih manifestacija sjeverozapadne Hrvatske. I ove je godine URBANOVO sadržajno podijeljen u tri dijela: Festival pušipela (sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme), Dani otvorenih podruma, te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal.

Već treću godinu zaredom pokrovitelj manifestacije je Predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović, a ovogodišnja županija-partner je Osječko – baranjska županija čiji će vinari gostovati na Festivalu, dok će se međimurski vinari predstaviti u Osijeku 3. svibnja na tamošnjim Danima vina i turizma. Ova županijska suradnja podrazumijeva i suradnju Državnog arhiva u Štrigovi s Državnim arhivom u Osijeku čiji će ravnatelji na oba događaja postaviti tematske izložbe.
Međunarodni značaj Festivalu pušipela dati će gradišćanski vinari i dugogodišnji sudionici, vinari iz slovenske občine Dobrovnik, ali i novi projekt koji su pripremili organizatori, a to je 1. međunarodno ocjenjivanje pušipela/moslavca/furminta.

 

O ovom projektu govorio je Zdravko Dvanajščak, naglasivši da se radi o svojevrsnom svjetskom prvenstvu pušipela, a uzorke će poslati ponajbolji proizvođači ove sorte iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Stručnu i tehničku pomoć pružila nam je naša Savjetodavna služba predvođena g. Marijanom Čižmešijom koji će biti jedan od članova ugledne međunarodne ocjenjivačke komisije. Ocjenjivanje će se održati 25. travnja, a rezultati će biti objavljeni na samom Festivalu pušipela.

 

U vikendu nakon Festivala očekuju nas sve posjećeniji Dani otvorenih podruma koji će se održati 23. i 24. svibnja, te vinske igre uz blagdan Svetog Urbana 25. svibnja. Manifestacija će završiti već tradicionalnim Vinskim balom u prekrasnom ambijentu kurije Terbotz gdje se svečano i ceremonijalno otvara prva boca pušipela lanjske berbe. Riječ je o najbolje ocijenjenom pušipelu i za svakog vinara je čast da upravo njegov proizvod bude taj kojim će se označiti početak izlaska na tržište s ovom međimurskom autohtonom sortom vina.

 

 

U promotivnim aktivnostima veliki obol manifestaciji dati će i Turistička zajednica Međimurske županije koja se uključila s programom „Okusi Urbanovo!“. Riječ je o projektu nastalom na temeljima „Bajkovitih okusa Međimurja“, a ideja je ciljanoj publici uz profesionalan pristup približi spoj tradicionalne međimurske hrane i vina. Time se ujedno promovira kultura pijenja vina s naglaskom na specifični međimurski vinski sortiment i radi promocija glavne manifestacije.
Gourmet show „Okusi Urbanovo!“ održati će se po biranim restoranima u Čakovcu, Prelogu, Varaždinu i Zagrebu. U periodu koji prethodi ovogodišnjoj manifestaciji URBANOVO 2014. planirano je 5 takvih evenata prema slijedećem rasporedu:

 

 

5.4.2014. ZAGREB, Festival hrane i vina
11.4.2014. PRELOG, Restoran Hotela Panorama
25.4.2014. VUČETINEC, Međimurski dvori
2.5.2014. VARAŽDIN, restoran Verglec
9.5.2014. ZAGREB, restoran Vinodol

 

 

Organizatori su najavili i bogati prateći program. Koncerte estradnih zvijezda izvan festivalske dvorane, vinske radionice, znanstveno-stručni skup na temu „Pušipel i druga hrvatska vina na tržištu EU“, dječji park, vinske igre i još mnogo, mnogo toga.

Stoga, dođite i vi ove godine na Urbanovo i budite dio najvećeg turističkog događaja u Međimurju.

 

 

{gallery}2014_galerije/Travanj_2014/Urbanovo1{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content