Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Održana 1. međužupanijska smotra iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja u Čakovcu

Datum objave: 31. ožujka 2014.

FFC 4385

Županijska smotra z područja Građanskog odgoja i obrazovanja – Projekt građanin koja se prethodne dvije godine održavala u Čakovcu, ove godine je postala međužupanijska.

Naime, svoje su projekte zajedno s učenicima osnovnih i srednjih škola Međimurske županije predstavili i učenici dviju škola Varaždinske županije na 1. međužupanijskoj smotri iz područja Građanskog odgoja koja je održana u petak, 28. ožujka 2014. Izvrsni organizatori i domaćini smotre bile su III. OŠ Čakovec, Gospodarska škola Čakovec i Srednja škola Čakovec. Već uhodani tim triju škola pripremio je prigodan program svečanog otvaranja prožet duhom Građanskog odgoja i obrazovanja.

Programu svečanog otvaranja Smotre prisustvovala je i zamjenica župana Međimurske županije, Sandra Herman. Zamjenica župana sudionicima se obratila prigodnim riječima punim pohvala i podrške. Istaknula je da je veoma vrijedno kad se učenici tako izravno uključuju u život svoje zajednice otvarajući različita pitanja i probleme koji se tiču svih nas u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji, ali i svih građana Hrvatske.

Građanski odgoj i obrazovanja ima za cilj pripremiti učenike da postanu aktivni i odgovorni građani demokratskog društva. Razvojem i primjenom građanskog znanja, vještina i sposobnosti prilikom rješavanja problema koji spadaju u područje aktivnog i odgovornog građanstva, nastoji se učenike usmjeriti da više samostalno i u razgovoru s drugim učenicima razmišljaju i zaključuju o problemu/temi o kojoj uče; ovladavaju procesom učenja; uče razmišljati i zaključivati; postaju odgovorniji za svoje učenje; uče jasno iznositi svoje zaključke; uče argumentirati i prihvaćati različitost u razmišljanju; bolje upoznaju svoje suučenike u razredu; smanjuju predrasude jedni prema drugima… Sve te ciljeve učitelji i nastavnici mentori utkali su u 13 veoma kvalitetnih i izvrsno pripremljenih projekata. Čitave školske godine usmjeravali su učenike građanine koji su veoma zdušno i s velikom voljom uočavali, istraživali , zaključivali i ukazivali odraslima na probleme u svojoj sredini te pronalazili rješenja problema. Svi zajedno uložili su veoma puno truda te radnog i slobodnog vremena. Vrhunac svega bilo je uspješno predstavljanje projekata na Smotri koje je potvrdilo i Povjerenstvo u čijem sastavu su bili predstavnici lokalne zajednice Darko Radanović i Igor Mesarić, predstavnica medija Aleksandra Ličanin te predstavnice škola Varaždinske i Međimurske županije Aleksandra Oreški, Štefanija Mustač i Tihana Preksavec. Strpljivim i pozornim slušanjem, poticajnim pitanjima i pohvalama potaknuli su sudionike na pripremanje novih projekata.

Svi sudionici Smotre, nestrpljivo, očekuju rezultate koje će objaviti Državno povjerenstvo odnosno poziv za sudjelovanjem na Državnoj smotri Građanskog odgoja i obrazovanja koja će se održati 19. svibnja 2014. u Zagrebu.

 

 {gallery}2014_galerije/Ozujak_2014/Smotra_građanski_odgoj{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content