Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Predrag Matić: Međimurje ima najbolje složen sustav prema braniteljima u Hrvatskoj

Datum objave: 25. ožujka 2014.

predrag-matic-posjet 1m

U petak 21. 03. 2014. je u radnom posjetu Međimurskoj županiji boravio ministar branitelja Predrag Matić zajedno sa svojim pomoćnikom Ivanom Grujićem te načelnicom sektora Tanjom Antunović. U Maloj vijećnici Međimurske župan Matija Posavec, s kojim su bili i njegovi zamjenici te predstavnici braniteljskih udruga, Udruge nestalih i zatočenih branitelja, kao i županijska vijećnica Marija Hertelendi, je s gostima razgovarao o aktualnoj problematici i položaju branitelja u Međimurskoj županiji, ali i koje je sve korake potrebno poduzimati da im se i konkretno pomogne.

 

U svom uvodnom obraćanju ministar Matić se zahvalio na pozivu te istaknuo da se uvijek rado vraća u Međimurje jer ono ima najbolje posložen sustav prema braniteljima u Hrvatskoj. Vi ste posloženi bolje nego igdje. I kada sam nedavno bio u Prelogu sam vidio koliko se drži i cijeni braniteljsku populaciju, koliko im se pomaže od strane općina i gradova, ali i županije i to je nešto što morate cijeniti. – napomenuo je ministar. Uz sve klasične probleme braniteljske populacije, na inicijativu predsjednika Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Kolarić Josipa se dotaknulo i pitanje opskrbnina braniteljima na području županije. Postoje branitelji koji nisu članovi niti jedne udruge, nemaju se kome obratiti, a trebaju pomoć. Zbog novog sustava i zakona mnogi su ostali bez opskrbnina, i njih desetak u ovom trenutku su na rubu egzistencije. – napomenuo je Kolarić moleći da se iznađe način pomoći i preko županije, kao i države.

 

Župan Matija Posavec se prvenstveno zahvalio ministru na dolasku i podršci koju daje Međimurju te je posebno napomenuo da županija nastavlja stipendiranje djece hrvatskih branitelja u jednakom obimu kao i prije, ali i podržava projekte obilježavanja mjesta na kojima se nalaze žrtve ratnog i poratnog stradanja. Danas ćemo sudjelovati na komemoraciji za žrtve u Repovoj šumi u Štrigovi, gdje su bačeni posmrtni ostaci Međimurki i Međimuraca koji su ubijeni samo zato jer su drugačije razmišljali, samo zato jer su mislili svojom glavom. Zločini koji su se počinili s bilo koje strane, u bilo kojem trenutku nikada neće imati opravdanje, a posebice ne nad onima koji se nisu mogli braniti, koji se nisu imali prilike braniti, posebice nad civilima. – napomenuo je župan te istaknuo da je moralna obveza, dužnost sviju da ovi ljudi nikada ne budu zaboravljeni, jer oprostiti se možda mora, ali zaboraviti se ne smije nikada.

 

Ovo je prvi put da se jedan ministar odazvao pozivu na komemoraciju u Štrigovi što je Matić objasnio riječima da je žrtva žrtva bez obzira na kojoj je strani. Po prvi puta za stolom sjede sve političke opcije u Hrvatskoj, a upravo po ovom pitanju. I crveni i crni, i lijevi i desni, a uspjeh sviju nas i ove Vlade je da uspjevaju raditi zajedno na tome da se svakoj žrtvi da pijetet kakav zaslužuje. I to bez političke konotacije. – zaključio je ministar.

 

{gallery}2014_galerije/Ozujak_2014/predrag_matic{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content