Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

GSV o stanju sigurnosti, socijalnoj situaciji i kretanjima na tržištu rada

Datum objave: 18. ožujka 2014.

gsv nas

Iako su statistički pokazatelji prezentirani u Izvješćima uglavnom pozitivni, stanje na području Međimurske županije u mnogim segmentima nije zadovoljavajuće. Ocjena je to u 71.-ve sjednice Gospodarsko – socijalnog vijeća održane u utorak u županijskoj Velikoj vijećnici.

Osim Izvješća o radu ovog tijela u protekloj godini, članovi GSV-a raspravljali su i o stanju sigurnosti na području Međimurske županije, socijalnoj slici te kretanju na tržištu rada. Prema informacijama koje je iznio načelnik Policijske uprave Međimurske Krunoslav Gosarić, smanjuju se brojevi evidentiranih kaznenih djela, kako zbog pojačanog i učinkovitijeg rada policije, tako i i zbog promijenjene zakonske regulative. Članove GSV-a zanimalo je što se čini kako bi se smanjio broj krađa s poljoprivrednih površina i provala u kuće. Gosarić je otprilike rekao da je jedno dojam, a drugo stvarno stanje. Činjenica je da je naša policijska uprava u specifičnoj situaciji u odnosu na druge te da je najopterećenija u državi. No, policijski djelatnici na sve dojave odmah reagiraju te se većina na kraju počinitelja otkrije.

 

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec dala je Izvješće o socijalnoj skrbi na našem području, kazavši da oko 6 tisuća građana prima socijalnu pomoć, na što se u prošloj godini preko Centra za socijalnu skrb Čakovec utrošilo oko 29 milijuna kuna. Od 1. siječnja na snazi je novi Zakon o socijalnoj skrbi, koji podrazumijeva drugačije uvjete ulaska u sustav socijalne skrbi. Primjerice, vlasnici dviju i više nekretnina neće moći dobivati pomoć. U tijeku je revizija stanja, te bi ona trebala omogućiti pravedniju raspodjelu pomoći na način da ju dobivaju oni uistinu socijalno ugroženi.

 

Što se tiče kretanja na tržištu rada, kako je rekao pročelnik Zavoda za zapošljavanje Područne službe Čakovec Vladimir Zebec, ono je stabilizirano, no zabrinjavajući je podatak da se čak 90 posto osoba koje se pronađu posao preko Zavoda, zapošljava sezonski ili na određeno vrijeme. To unosi dodatnu nesigurnost na tršište rada i u društvo, a promjena ovog trenda još nije na vidiku.

 

GSV je raspravljao i o svom radu u protekloj godini, zaključivši da je suradnja između sva tri socijalna partnera dobra te da se velika većina zaključaka donosi jednoglasno. Ono čime nisu zadovoljni je suradnja s ministarstvima, Samostalnom službom za socijalno partnerstvo te Gospodarsko - socijalnim vijećem na državnoj razini.

 

{gallery}2014_galerije/Ozujak_2014/GSV{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content