Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Program ERASMUS+

Datum objave: 17. ožujka 2014.

Erasmus

Početkom 2014. godine službeno počinje provedba novog programa Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta – programa Erasmus+.

 

Europska komisija otvorila je mogućnost financiranja projektnih prijedloga bilo koje javne ili privatne ustanove, organizacije i tijela aktivnih u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta u 34 zemlje članice programa Erasmus+. Dodatno, skupine mladih aktivne u području mladih, a koje ne djeluju u okviru pojedine organizacije mladih, također se mogu prijaviti za mobilnost u svrhu učenja za pojedince.

Program Erasmus+ obuhvaća sve sadašnje programe EU-a namijenjene obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, uključujući Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), program Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i program suradnje s industrijaliziranim zemljama). Prvi je put uključena i potpora sportu.

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana kao i unaprjeđenju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Sedmogodišnji program imat će budžet od 14.7 milijardi eura, što predstavlja povećanje od čak 40 posto u odnosu na postojeće programske budžete.

Vezano uz financijska sredstva raspoloživa Hrvatskoj, važno je spomenuti da će proračun programa na razini svih zemalja članica rasti neznatno tijekom 2014. i 2015., a da bi progresivni rast bilježio od 2016. nadalje. Hrvatska tako u 2014. očekuje neznatan rast sredstava u odnosu na programska sredstva dostupna u 2013. godini, a koja su iznosila preko 85 milijuna kuna (11.175.833 EUR).

Erasmus+ sastoji se od 5 ključnih aktivnosti:

• Mobilnost u svrhu učenja za pojedince
• Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse
• Potpora reformi politika
• Aktivnosti Jean Monnet
• Sport

 

Više informacija, kao i rokove za prijavu projektnih prijedloga po pojedinim kategorijama možete pronaći na stanicama Agencije za mobilnost i programe EU.

Tekst : Agencija za mobilnost i programe EU
Foto: Facebook stranica programa Erasmus+

 

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content