Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Postinvestment care je nešto što u ovom trenutku nudi samo Međimurje

Datum objave: 17. ožujka 2014.

posjet ministra gospodarstva 2m

U Velikoj vijećnici Međimurske županije ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je s predstavnicima JL(R)S-a i udruga iz Međimurja svečano potpisao ugovore o dodjeli državnih potpora za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, a koji su dodjeljeni temeljem natječaja iz siječnja ove godine. Ukupna vrijednost svih danas potpisanih ugovora je gotovo 500.000,00 kuna, a dobiveni novci će se iskoristiti za uređenje objekata u svom vlasništvu odnosno za edukaciju po pitanju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

 

 

Međimurska županija je na ovom polju napravila izuzetno mnogo. I dok neki tek sada razmišljaju o certificiranju objekata i raznim tzv. soft projektima, Međimurska županija je napravila korak dalje i krenula s programom sustavnog gospodarenja energijom, posebice kada su škole i druge županijske institucije i poduzeća u pitanju. – naglasio je u svom obraćanju župan Matija Posavec napomenuvši da se u 2014. i dijelu 2015. godine planira za energetsku učinkovitost izdvojiti gotovo 9,5 milijuna kuna. Pratimo i projekt stranog investitora koji želi investirati u projekt izgradnje geotermalne elektrane te vodnog i lječilišnog parka vrijednog desetke milijuna kuna. – nastavio je Posavec, osvrnuvši se i na gospodarski sektor Međimurja.

 

Pozitivna investicijska klima zadržava strane investitore te ih potiče na nove projekte

Postinvestment care je nešto što u ovom trenutku nudi samo Međimurje, odnosno pomoć i praćenje nakon početnih investicija, a s ciljem da investitori ostanu i nastave ulagati. Jer upravo zadovoljstvo investitora, posebice onih stranih, je najbolja preporuka i pozivnica svima koji žele imati kvalitetnu radnu sredinu i kvalitetne radnike. A Međimurje ima upravo to. – istaknuo je župan što se i potvrdilo prilikom posjeta velikim pogonima u Ferro-preisu te Haixu. Naime, upravo sredstvima ministarstva gospodarstva, kao i sustavnoj pomoći Međimurske županije, Ferro-preis je krenuo u zamjenu pogona te unaprjeđenju sustava proizvodnje, a s ciljem smanjenja utjecaja na okoliš te širenja neugodnih mirisa na koje su se žalili građani Čakovca.

 

Rezultat svih ovih napora je povećanje narudžbi te otvaranje novih radnih mjesta. Istim putem i s istim ciljem je krenuo i HAIX koji su u konačnici napravili i korak dalje te će izgraditi potpuno nove hale u Maloj Subotici te zaposliti novih 250 radnika. Dodjeljena sredstva ministarstva zajedno s adekvatnom podrškom na terenu su dokazala da su u Međimurju investitori uvijek dobrodošli. Svu potrebnu dokumentaciju smo dobili za 3 tjedna. A to je rekord čak i za Njemačke standarde. – izjavio je Markus Lins, prokurist HAIX Croatia u Maloj Subotici.

Međimurje je korak ispred

Svime viđenim je posebno bio zadovoljan ministar Ivan Vrdoljak koji je još jedanput dobio potvrdu izrazite međimurske poslovičnosti. Međimurska županija je već prije krenula s projektima koji su se ticali energetske učinkovitosti i certificiranja objekata i tu su korak ispred svih. Segment energetske učinkovitosti je jedan dio ukupne priče koju u tom sektoru prijavljujemo i kandidiramo prema EU. – rekao je Vrdoljak nadovezujući se i na gospodarstvo i poduzetničku klimu u Međimurju.

Kada vam jedan njemački investitor, poput gdina Linsa iz HAIX-a, kaže da su pojedini standardi u Međimurju iznad onih u Njemačkoj onda je to potvrda izvrsnog rada i koordiniranosti svih službi. Kako je i sam župan rekao, to je najbolja preporuka i samo takav pristup radu i poslovanju može pokrenuti naše gospodarstvo. – zaključio je zadovoljan najavama i planovima koji su mu prezentirani od strane županijskih vlasti, ali i gospodarstvenika.

 

{gallery}2014_galerije/Ozujak_2014/posjet_ministra{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content