Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Natječaji programa za istraživanje i inovacije OBZOR 2020

Datum objave: 17. ožujka 2014.

Obzor logo

Obzor 2020. (Horizon 2020) je novi program Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje od 2014. - 2020. godine koji objedinjuje aktivnosti Sedmog okvirnog programa (FP7), inovacijske aspekte Programa za konkurentnost i inovacije (CIP) i EU doprinos Europskom institutu za inovacije i tehnologiju (EIT).

 

Obzor 2020. će doprinijeti ostvarivanju ciljeva ključnih strateških dokumenata Europske unije vezanih za istraživanje, tehnologijski razvoj i inovacije, “Europa 2020.“ i „Unija inovacija“ (Innovation Union) te izgradnji Europskog istraživačkog prostora (European Research Area).


Misao vodilja novog okvirnog programa je nuđenje rješenja i odgovora na gospodarsku krizu, investiranja u buduće poslove i razvoj, rješavanja pitanja građana EU o njihovoj materijalnoj sigurnosti, općoj sigurnosti i okolišu, kao i jačanja globalne pozicije EU u istraživanjima, inovacijama i tehnologijama.

Otvoreni natječaji

Trenutno su objavljeni pozivi koji će biti otvoreni unutar sljedeće dvije godine, ukupne vrijednosti preko 15 milijardi eura u prve dvije godine.
U sklopu navedenih poziva financirat će se projekti koji će pomoći razvoju ekonomskog gospodarstva temeljenog na znanju te će biti usmjereni na doprinosu kvaliteti života stanovnika Europske Unije.

U prvom programu rada OBZOR 2020 identificirano je 12 fokus područja koja obuhvaćaju 15 posto ukupnog broja poziva. Financiranje će u 2014. godini biti usmjereno na tri ključna stupa programa Obzora 2020:

Izvrsna znanost: Približno 3 milijarde EUR, uključujući 1,7 milijardi EUR za bespovratna sredstva Europskog istraživačkog vijeća namijenjena vrhunskim znanstvenicima i 800 milijuna EUR za stipendije Marie Skłodowska-Curie namijenjene mladim istraživačima
Vodeći položaj industrije: 1,8 milijardi EUR za potporu vodećem položaju europske industrije u područjima kao što su IKT, nanotehnologije, napredna proizvodnja, robotika, biotehnologije i svemir
Društveni izazovi: 2,8 milijardi EUR za inovativne projekte kojima se rješava sedam društvenih izazova Obzora 2020., čime su u širem smislu obuhvaćeni: zdravlje; poljoprivreda, pomorstvo i biogospodarstvo; energetika; promet; klimatska politika, okoliš, učinkovito korištenje resursa i sirovine; promišljajuća društva i sigurnost

Program OBZOR 2020 predstavlja novi program, koji će u razdoblju od 2014. do 2020. godine ujediniti sve aktivnosti istraživanja i razvoja koje su trenutno zastupljene u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7), Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP) te Europskog instituta za inovacije i tehnologiju. OBZOR time postaje trenutno najveći istraživački program Europske unije s proračunom od 70 milijardi eura.

Otvorene natječaje iz programa za 2014. i 2015. godinu možete pronaći na internet stranicama programa OBZOR 2020.

 

Izvor i foto: Obzor 2020

 

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content