Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Tribinom protiv trgovine ljudima

Datum objave: 10. ožujka 2014.

trgovanje nas

Trgovina ljudima kriminalni je posao koji u posljednje vrijeme, uz prodaju oružja i droge bilježi najveći porast. Kako je Hrvatska zemlja u koju dolaze i iz potiču ljudi kojima se trguje, stalno treba upozoravati na ovaj problem. Glavni je to naglasak s tribine koju je u ponedjeljak u Velikoj vijećnici Međimurske županije organiziralo Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova.

Uz aktualne podatke i brojke vezane uz ovu problematiku, na tribini je bila predstavljena kampanja protiv trgovanja ženama i djevojčicama "Dvije djevojke", Udruge CESI iz Zagreba. Također, predstavljeno je i istraživanje koje u sklopu regionalnog projekta Balkans ACT provodi Udruga Zora iz Čakovca, a koje se bavi identifikacijom i kompenzacijom žrtava trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj.

Kako je u uvodnom dijelu istaknula pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, Hrvatska je zemlja iz koje se prijevarom se regrutiraju osobe koje kasnije bivaju predmetom trgovine ljudima i iskorištavanja. Posebno su na udaru djevojčice i djevojke od 13 do 16 godina, koje se raznoraznim primamljivim ponudama odvajaju od obitelji te na razne načine iskorištavaju i zlostavljaju. Posebno je upozorila na inicijative za legalizacijom prostitucije, upozoravajući na iskustva zemalja u kojima je ona legalna, a koje su sve redom zabilježile porast trgovine ljudima.

Činjenica je da su preko 90 posto pogođenih trgovinom ljudima djevojčice i žene, te da posebnu pozornost treba dati edukaciji po osnovnim školama. Ovakve tribine dio su velike preventivne akcije kojom se želi upozoriti na ovaj problem, a Međunarodni dan žena idealni je povod, rekla je među ostalim predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Josipa Carević.

Prema policijskim podacima, u Međimurskoj županiji su u posljednjih dvanaest godina zabilježena dva kaznena djela vezana uz trgovinu ljudima. U prvom je žrtva bio strani, a u drugom slučaju hrvatski državljanin. Prema nacionalnim statistikama koje je prezentirala Marina Matulic Horvat iz Policijske uprave Međimurske, najčešće žrtve su mlađe ženske osobe dječje i djevojačke dobi iz obitelji slabijeg imovinskog statusa.

 

{gallery}2014_galerije/Ozujak_2014/Trgovanje{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content