Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Veleposlanik Rumunjske Cosmin-George Dinescu posjetio Međimursku županiju

Datum objave: 6. ožujka 2014.

veleposlanik-rumunjske 3m

Nakon nedavnog posjeta veleposlanice republike Austrije u službeni posjet Međimurskoj županiji danas je došao i veleposlanik Rumunjske gdin Cosmin-Georg Dinescu. Na zatvorenom sastanku se raspravljalo o potencijalima suradnje Međimurja i Rumunjske kako na gospodarskom tako i kulturnom planu. 

 

 

Prema viđenom i rečenom potencijal na gospodarskom planu je veliki i u ovom trenutku imamo zainteresiranu rumunjsku županiju za suradnju i bratimljenje s Međimurjem. Zemljopisni položaj Međimurja je poseban i otvara mogućnosti u planiranju daljnje suradnje. – naglasio je veleposlanik Dinescu, nadovezujući se i problematiku romske populacije na području Međimurske županije. Mišljenja je da se tu može puno napraviti i kroz rumunjsko veleposlanstvo te zajedničke akcije i projekte, ali i kroz UNDP čiji je predstavnik Vitalie Vremis bio danas prisutan na sastanku. Iskustvo povlačenja sredstava iz EU fondova Rumunjske je veliko te i tu možemo ukazati na probleme s kojima smo se mi suočili te pomoći vama i vašim aktivnostima u privlačenju čim više sredstava u Hrvatsku. – zaključio je veleposlanik.

 

Župan Matija Posavec je istaknuo kako je gospodarska suradnja uvijek prioritet, tim više što jedna međimurska tvrtka ima u Rumunjskoj izdvojeni pogon te možemo reći da su gospodarstvenici sami već pronašli svoj put. Mi ga možemo dalje olakšati i to ćemo učiniti. Prednosti gospodarske suradnje su u zemljopisnoj poziciji Međimurja kao županiji koja može olakšati komunikaciju za zemljama zapadne Europe gradnjom logističkih i proizvodnih centara, ali i izazovno tržište Rumunjske sa 22 milijuna stanovnika. Gospodarska suradnja je svake godine bolja no još uvijek Hrvatska dvostruko više uvozi iz Rumunjske nego u nju izvozi – istaknuo je Posavec te se i kratko osvrnuo i na problematiku s romskom populacijom u Međimurju.

Da, problemi postoje i oni su evidentni, ali od njih nitko ne bježi. Moramo svi raditi na tome da građani Međimurja bez obzira na nacionalnost imaju ista prava, ali i iste obveze. Tek tada ćemo svi biti u potpunosti jednaki. Imamo sve preduvjete za bolju i kvalitetniju suradnju i suživot, a drago mi je da se gospodin veleposlanik došao osobno uvjeriti kakvo je stvarno stanje na terenu i da su Međimurci narod koji poštuje različitosti ali pod pretpostavkom međusobnog uvažavanja i poštivanja zadanih pravila – zaključio je župan.

 

Na sastanku su nazočili predstavnici Vladina ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te zamjenik stalne predstavnice UNDP-a za Hrvatsku koji su financirali projekt „Manje oružja – manje tragedija“.

 

{gallery}2014_galerije/Ozujak_2014/rumunjske{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content