Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Obilježen Međunarodni dan civilne zaštite

Datum objave: 28. veljače 2014.

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN CIVILNE ZAŠTITE

1m

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite koji se obilježava 01. ožujka, a koji je ujedno i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, danas je u Velikoj vijećnici Međimurske županije održana svečana sjednica na kojoj su se rezimirale aktivnosti na području zaštite i spašavanja koje provode Stožer zaštite i spašavanja i Zapovjedništvo Civilne zaštite na području županije.

 

 

Bila je to prilika za osvrtom na proteklo razdoblje koje je ipak za razliku od 2012. godine protekla bez većih poteškoća i opasnosti.

Kako je istaknuo župan Matija Posavec osobiti značaj kvalitetne organizacije ovog sustava su Međimurci najbolje iskusili prilikom velikih poplava u studenom 2012. godine u Puščinama te je upravo to potvrda da je izrazito bitna prevencija ovakvih događaja jednako kao i organizacija. Ovakav pristup prevencije je ključ jer samo smanjenjem potencijalnog rizika od katastrofe se postiže prava korist za zajednicu. Kažu da jedna kuna uložena u preventivna djelovanja na ovom području štedi 7 kuna u konačnom obračunu troškova intervencije kao i potencijalnih šteta koje nastaju u tim prilikama. – napomenuo je Posavec te se zahvalio svima uključenim u ovaj veliki sustav što daju sve od sebe da bi se ostatak Međimurja osjećao sigurnijim.

 

U svečanim prigodama, poput ove danas se obično sumiraju i analiziraju rezultati rada i djelovanja, te na sreću mogu konstatirati da u protekloj godini nije bilo većih opasnosti od elementarnih nepogoda i drugih civilizacijskih katastrofa, a time niti potrebe za angažiranjem dodatnih snaga zaštite i spašavanja. – istaknuo je zamjenik župana i načelnik Stožetra zaštite i spašavanja Međimurske županije Zoran Vidović koji je najavio i buduće aktivnosti te izrazio zadovoljstvo organiziranošću sustava o kojem je detaljnije govorio Ladislav Soke pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje. Brojne aktivnosti od strane mladih, kao i pravovremene aktivnosti uslijed različitih opasnosti koje su prijetile tijekom 2013. godine su dokaz da se radi odličan posao kada su zaštita i spašavanje u pitanju. – zaključio je Soke.

 

Uz Klavdiju Lebar-Gerebic stručnu savjetnicu u Ispostavi UZZS Murska Sobota, svečanoj sjednici su prisustvovali i predstavnici općina i gradova te javnih poduzeća s međimurskog područja kao i predstavnici službi i ustanova koje se zaštitom i spašavanjem bave u okviru svoje redovne djelatnosti.

 

U kulturno-umjetničkom dijelu je nastupao muški pjevački zbor Zrinski iz Nedelišća, a bili su predstavljeni i radovi učenika osnovnih i srednjih škola kao i vrtića s područja županije na temu “Katastrofe i snaga zaštite i spašavanja“. Odabrani radovi će biti nagrađeni simboličnim nagradama, a svi radovi izloženi u Međimurskoj županiji.

 

{gallery}2014_galerije/Veljaca_2014/dan_civilne{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content