Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Župan Posavec na dodjeli priznanja Predsjednika RH Zrinskoj gardi Čakovec

Datum objave: 13. veljače 2014.

prijem11m

U Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu je u četvrtak održana promocija zbornika radova sa znanstvenog skupa koji su na temu "Uloga i značenje glasovitih žena iz obitelji Zrinski i Frankopan" zajedno organizirali i izdali Zrinska garda Čakovec i Učilište.

Tom prigodom je predsjednik RH dr. sc. Ivo Josipović uručio Priznanje Republike Hrvatske Zrinskoj gardi Čakovec za osobite zasluge u promociji hrvatske povijesti i kulture te očuvanja baštine Zrinskih.

 

Sam Zbornik radova je predstavio prof. dr. sc. mons. Juraj Kolarić koji je posebno istaknuo važnost ove velikaške obitelji u povijesti Hrvatske. Doprinos i Zrinskih i Frankopana je višestruk: civilizacijski, kulturni, ali i državotvorni na način da su uvijek isticali svoje porijeklo, i nisu ga skrivali niti u najtežim trenutcima već su se za njega borili. – naglasio je mons. Kolarić prilikom predstavljanja osvrčući se i na ulogu žena u ovoj povijesnoj priči.

Istim tragom je i general pukovnik Slavko Barić, ravnatelj HVU-a “Petar Zrinski“ posebno istaknuo da je ova knjiga i svojevrsan poklon ženama koje su tada jednako kao i u domovinskom ratu imale ljubavi i razumijevanja za svoje borce koji tada nisu mogli biti uz njih, uz svoje obitelji.

Predsjednik Josipović je ovo pokroviteljstvo prihvatio još 2012. godine, a za priznanje koje je predao Gardi je istaknuo da je svakako zasluženo. Zrinska garda svojim djelovanjem promiče hrvatsku povijest diljem Europe, njeguju uspomenu na Zrinske koji su danas nadnacionalni. Njih svojataju i Mađari, dio su i Austrijske povijesti, ali su Hrvati. Oni nadilaze klasične okvire pojma nacionalnosti kojeg danas mi koristimo. Time značaj Garde još više dolazi do izražaja. – zaključio je predsjednik Josipović osvrčući se i na ulogu žena i u onom vremenu jednako kao i danas.
Nadam se da će i u vojsci, kao i politici i svim drugim segmentima društva gdje nemaju toliko utjecaja, žene ipak moći više doći do izražaja. One zaslužuju puno više od toga. – naglasio je Josipović.

Samoj promociji i dodjeli priznanja su prisustvovali i župan Međimurske županije Matija Posavec, zajedno sa svojim zamjenikom Zoranom Vidovićem te predsjednikom Skupštine Međimurske županije Mladenom Novakom.

Ovo je još jedna potvrda dobrog i izuzetno kvalitetnog rada. Uvijek je zadovoljstvo kada netko iz Međimurja dobije ovako izuzetno priznanje. Zrinska garda je svojim kontinuitetom, radom, promocijom zrinskih ali i Međimurja to svakako zaslužila. Drago mi je da je to prepoznao i predsjednik Ivo Josipović. – izjavio je župan Posavec.

 

{gallery}2014_galerije/Veljaca_2014/prijem_garda_predsjednik{/gallery}

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content