Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Suradnja socijalnih partnera u Međimurskoj županiji je vrlo dobra

Datum objave: 22. siječnja 2014.

U povodu 21. siječnja, Dana socijalnog partnerstva, u utorak je u Maloj vijećnici Međimurske županije održana konferencija za novinare.
Prema riječima predsjednika Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Stjepana Cirkovića, od samog osnivanja Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji, 8. svibnja 2002. godine predstavnici sva tri socijalna partnera- Međimurske županije, poslodavaca i sindikata nastoje socijalnim dijalogom sudjelovati u rješavanju kompleksnih gospodarskih i socijalnih pitanja. Osvrnuvši se na prijedlog novog Zakona o radu, rekao je da predstavnicima sindikata nije jasno zašto se javne rasprave o prijedlozima donošenja temeljnih radnih zakona koji se direktno odnose na društvo u cjelini, donose bez šire rasprave.
Suradnja sva tri socijalna partnera u Međimurskoj županiji vrlo je dobra. Mi ćemo i dalje ukazivati na sve probleme koji se u našem društvu javljaju, spremni smo raspravljati o svim prijedlozima, sugestijama, kritikama. Uvjereni smo da zajedničkim radom možemo pridonijeti gospodarskom razvoju što je preduvjet boljeg života svih građana. Nadamo se boljoj suradnji s Gospodarsko-socijalnim vijećem na nacionalnom nivou, jer smo svojim radom dokazali da naša mišljenja, zaključke i prijedloge treba uvažavati., završio je Cirković.
Dopredsjednik GSV-a Davor Sabolić istaknuo je da je Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji jedna od rijetkih uspješnih priča u uspostavljanju socijalnog dijaloga, koji u zemlji nedostaje.
Zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović, koji u Gospodarsko-socijalnom vijeću Međimurske županije predstavlja političku komponentu u uspostavljanju socijalnog dijaloga istaknuo je da je GSV-e u odnosu na županijsku vlast savjetodavno tijelo, a s druge strane ima ulogu posrednika u socijalnom dijalogu. Međimurska županija , kao jedan od socijalnih partnera, podržala je niz inicijativa poslodavaca i sindikata, kako bi zajedničkim naporima pridonijeli unapređenju svih bitnih strategijskih planova i razvoju kako Međimurske županije, tako i cijele Hrvatske.
Međimurska županija i dalje će pružati podršku radu GSV-a, aktivno se uključivati u rješavanje gospodarskih i socijalnih problema. Socijalno partnerstvo u europskim zemljama, koje imaju tradiciju i dugotrajno iskustvo , najbolji su pokazatelj kako se socijalnim dijalogom dolazi do napretka. Taj put nije lagan i brz, ali boljeg nema. Socijalni mir ne može se nametnuti, ali se strpljivim i odgovornim radom može ostvariti dijalog među socijalnim partnerima, rekao je, među ostalim, zamjenik župana.
Inače, socijalni dijalog je pravna stečevina Europske unije i kao takav prenosi se na sve članice i zemlje kandidate. Dan socijalnog partnerstva obilježava se od 2008. godine, a proglasio ga je Hrvatski sabor na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content