Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Do novih razvojnih projekata i investicija preko suradnje s gradišćanskim Hrvatima

Datum objave: 21. siječnja 2014.

gradisce nas

Gradišćanski Hrvati poveznica su između Austrije i Hrvatske, a njihovo znanje oko pripreme projekata sufinanciranih iz strukturnih fondova Europske unije, kao i iskustva koja imaju zbog višegodišnjeg članstva u EU, prednost su koju želimo i moramo iskoristiti, naglasak je sa sastanka između predstavnika Hrvatske gospodarske agencije u Gradišću i Međimurske županije, održanoj u utorak u Čakovcu.

 

Suradnja između Međimurja i Gradišćanskih Hrvata dogovorena je još prošlog svibnja u mađarskom gradu Sporonu. U međuvremenu je osnovana Hrvatska gospodarska agencija u Gradišću (HGA) koja za cilj ima poboljšanje gospodarskih odnosa, zajedničku realizaciju projekata na području regionalnog razvoja i obnovljivih izvora energije, ali i prijenos znanja te poticanje inovacija.

 

Župan međimurske županije Matija Posavec zajedno sa pročelnicom Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti MŽ Vesnom Halugom, s predstavnicima HGA razgovarao je o mogućnostima prije svega gospodarske suradnje, ali i povezivanju na kulturnom i sportskom planu. Prema Posavcu, mi smo županija sa razvijenim obrtom i malim poduzetništvom te poslovnom kulturom istom kao u Austriji, a zbog geografskog položaja, izgrađene infrastrukture, učinkovite administracije i pozitivne poslovne klime, zanimljivi smo stranim ulagačima. Potencijalne investitore želimo upoznati s našim prednostima u odnosu na ostale dijelove Hrvatske, a gradišćanski Hrvatski i poduzetnici iz te austrijske pokrajine, u tome mogu itekako pomoći.

 

Također, zainteresirani smo i za njihov "know-how", posebice oko osmišljavanja, izrade i kandidiranja projekata vezanih uz poljoprivredu i obnovljive izvore energije. Naša županija tu ima veliki potencijal, oba ova područja naš su strateški interes, a međimurskim poduzetnicima otvorile bi se nove poslove prilike.

Dogovoreno je da se u najskorije vrijeme krene u pripremu konkretnih projekata, a predstavnici Županije i naših agencija posjetit će Gradišće te tamošnjim gospodarstvenicima prezentirati mogućnosti ulaganja u Međimurju.

 

{gallery}2014_galerije/Siječanj_2014/Gradisce{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content