Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Svi javni pozivi za potpore Ministarstva turizma od 74,1 milijuna kuna do kraja siječnja

Datum objave: 15. siječnja 2014.

OBAVIJESTI 2011Ministarstvo turizma ove će godine za potpore različitim programima za unapređenje turističke ponude i konkurentnosti izdvojiti ukupno 74,1 milijun kuna, a sve javne pozive objaviti do kraja siječnja.

 

U tom se najveći dio, od 40 milijuna kuna, odnosi na sredstva iz fonda za razvoj turizma za potpore za razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove, što se prvi put 'raspodjeljuje' ove godine, a novost u odnosu na prijašnje godine je i da bi svi javni pozivi za potpore trebali biti objavljeni do kraja siječnja kako bi novci već do kraja veljače ili ožujka stigli korisnicima.
Takvim se rokovima, po ocjeni ministra turizma Darka Lorencina, dodatno osnažuju turistički proizvodi za sezonu odnosno novac od potpora se bolje i prije uključuje u pripremu sezone.
Iz proračuna fonda za razvoj turizma (što je izvanproračunski prihod Ministarstva turizma od uplata za privremene koncesijske naknade za turističko zemljište) potpore su predviđene za javni sektor odnosno gradove/općine, županije i njihova te trgovačka društva u državnom vlasništvu, turističke zajednice, javne ustanove, nacionalne i parkove prirode koji će projekte predlagati.
U sklopu toga će se, prema najavi ministra Lorencina, poticati i priprema projekata za strukturne fondove EU-a, za što je ove godine Ministarstvo predvidjelo i dodatnih 3,5 milijuna kuna od ukupnih 74,1 milijuna kuna za programe potpora.
Osim toga, relativno visok iznos od 22,6 milijuna kuna predviđen je i za potpore za projekte koji pridonose konkurentnosti turističkog gospodarstva među kojima su primjerice projekti "1000 bazena", unapređenje i izgradnja dodatnih sadržaja te zeleno poduzetništvo u turizmu.
Preostalih 8 milijuna kuna potpora predviđeno je za jačanje turističkog tržišta i ljudskih potencijala u turizmu, što je Lorencin označio vrlo važnim 'poslom' za čiju je realizaciju jako važna suradnja sa strukovnim udrugama.
Dio tog novca usmjerit će se u programe poticanja za strukovne udruge, kao i za stipendiranje i promociju obrazovanja za turistička zanimanje.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content