Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

INA ulaže 350 milijuna kuna u Međimurje

Datum objave: 14. siječnja 2014.

ina nas

Danas je u Multimedijskoj dvorani Tehnološko inovacijskog centra u Čakovcu održano svečano potpisivanje ugovora vrijednog 350 milijuna kuna. Same ugovore koji se odnose na projekt “Međimurje“ i eksploataciju plina u Zebancu, Vukanovcu i Vučkovcu su potpisale INA-a te konzorciji izvođača među kojima su Đuro Đaković, Siemens, STISI, Končar Inženjering, uz prisutnost ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića, župana Matije Posavca te mnogih drugih uglednih gostiju.

“Danas je veliki dan za naše Međimurje, povijesni dan, jer ovdje smo svjedoci trenutka kada se ispisuje međimurska povijest. U danima kada svi govore o investicijama, kada se svaka kuna okreće i iznova mjeri, u danima kada svi tražimo nove načine privlačenja investitora svjesni da samo nova ulaganja mogu pokrenuti gospodarstvo, zapošljavati ljude, u tim trenutcima mi danas svjedočimo potpisivanju gotovo 48 milijuna € vrijednog ugovora kojim ćemo pokrenuti naše Međimurje.“ – naglasio je župan Matija Posavec ističući da je ovo svakako dašak nade u bolje sutra. Napomenuo je da zbog energetske sigurnosti i stabilnosti same države ovakve projekte i treba čim više poticati jer nedavna je prošlost pokazala kakve sve probleme može donijeti loše energetsko planiranje.

“I tako se ponovno Međimurje profilira kao regija od osobitog značaja za Republiku Hrvatsku, regija osobite energetske, prometne, turističke i svake ine važnosti i zato koristim priliku napomenuti da kao takva regija mora i o(p)stati.“ – nije zaboravio istaknuti Posavec šaljući jasne signale vezane uz planove nove regionalizacije, ali je i pozvao konzorcije da imaju na umu međimurske poduzetnike, građevinare koji svojim iskustvom itekako mogu doprinjeti uspješnijoj realizaciji projekta. “ Tu se nalaze brojni istinski stručnjaci s izuzetnim iskustvom koje je dokazano na nekoliko svjetskih kontinenata. Iskoristite taj potencijal, zaposlite naše ljude te se uvjerite i osobno u međimursku radišnost o kojoj se mnogo govori i izvan granica Lijepe naše.“ – zaključio je Posavec.

INA kao investitor ima velike planove s Međimurjem i postoje naznake daljnjeg razvijanja projekta eksploatacije međimurskog plina. „Od 2009. uložili smo više od 3,2 milijardi kuna u domaće projekte, a samo prvih devet mjeseci 2013. godine uložili smo oko 800 milijuna kuna u istraživanje i proizvodnju, čime su ulaganja gotovo udvostručena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Drago nam je što ovim projektom nastavljamo svoj investicijski ciklus, a za što smo dobili i potporu državnih tijela te se nadamo skorom raspisivanju natječaja za istražne blokove kako bismo pokrenuli daljnja ulaganja u Hrvatskoj“ - zaključio je Zoltán Áldott predsjednik Uprave Ine ujedno se zahvaljujući svima na pomoći u realizaciji ovog projekta.

“Ovo je izrazito veliki projekt, posebice u ovakvim vremenima. Vlada RH je stajala iza ovoga projekta i poticala njegov početak jednako kao što će i svim drugim ovako kvalitetnim projektima osiguravati sve potrebno za čim bržu realizaciju. Jedan od razloga zašto je u posljednjih par godina došlo do ubrzanog rješavanja paparilogije vezane uz projekt Međimurje je i učinkovita lokalna uprava. Sve pohvale idu na račun župana Posavca i međimurskih načelnika koji su neprekidno dolazili, raspitivali se i brinuli da se otvore sva vrata koja su do tada priječila samu realizaciju.“ – zaključio je ministar Ivan Vrdoljak.

 

{gallery}2014_galerije/Siječanj_2014/INA{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content