Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

I u drugom polugodištu prijevoz za međimurske srednjoškolce besplatan

Datum objave: 13. siječnja 2014.

prijevoz nas

I u drugom polugodištu ove školske godine, srednjoškolcima s područja Međimurske županije, mjesečna karta za vlak i autobus će se plaćati prema prema prošlogodišnjim uvjetima, odnosno prijevoz će za njih biti potpuno besplatan.

 

Dakle, Međimurska županija će platiti razliku između pune cijene i cijene koju za pojedini prijevoz plaća Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Naime, odlukom Vlade Republike Hrvatske iz kolovoza 2013. godine, iz Državnog proračuna sufinancira se 75 posto cijene mjesečne karte za vlak i autobus, a čiju je visinu odredila sama Vlada. Ovom odlukom su pokriveni svi srednjoškolci u Hrvatskoj koji do škole putuju ovim prijevoznim sredstvima, a od nje su udaljeni više od 5 kilometara.

 

Međutim, Međimurska županija svjesna toga da je danas svaka kuna izrazito bitna je odlučila krenuti u realizaciju dogovora s prijevoznicima koji su se odrekli dijela svoje zarade, a s ciljem da srednjoškolci imaju u potpusnosti besplatan prijevoz. „Izrazito sam zadovoljan da smo dokazali da ovaj sustav funkcionira i da ukoliko postoji volja se može napraviti i dogovor u kojem svi dobivaju i djeca i roditelji i prijevoznici, ali i županija. Još jedanput smo primjer kako se mogu kvalitetnim planiranjem osigurati bolji uvjeti u obrazovanju.“ – naglasio je župan Matija Posavec te izrazio zadovljstvo da je Međimurje i dalje jedina županija s potpuno besplatnim prijevozom srednjoškolaca.

 

Za tu namjenu iz županijskog proračuna se godišnje izdvaja približno 3 milijuna kuna dok se ukupno za prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola kao i studenata godišnje izdvaja oko 20 milijuna kuna.

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content