Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Grčka preuzela predsjedanje Europskom unijom

Datum objave: 2. siječnja 2014.

logo Grčka

Grčka je prvog dana 2014. godine preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom najavivši prioritete koji reflektiraju potrebe građana Europske unije kao što su borba protiv ekonomske i financijske krize, pitanje migracija i upravljanja granicama, te pomorska politika.

U trenutku u kojem su stope nezaposlenosti u više zemalja EU-a dosegle povijesne rekorde, poglavito kada se radi o nezaposlenosti mladih naglasak će biti stavljen na rast i zapošljavanje te na koheziju.

Budući da je Grčka tradicionalno pomorska zemlja jedan od prioriteta je i pomorska politika EU te će naglasak biti stavljen i na korist pomorskih aktivnosti za europsku ekonomiju u cjelini, a ključna ideja je redefinirati i ponovno pokrenuti europsku pomorsku politiku u svim njezinim aspektima.

Grčka također planira potaknuti aktivnosti u pregovaračkim poglavljima sa zemljama koje su otpočele pregovore o pristupanju Uniji. Tako će već u siječnju Republika Srbija, koja je status kandidata dobila u ožujku 2012., a EU je odobrila otvaranje pregovora u lipnju 2013., započeti pristupne pregovore.

 

 

Latvija je postala nova članica eurozone

S prvim danom 2014. godine Latvija, koja je već neko vrijeme vodeća zemlja EU-a u smislu gospodarskog rasta, postala je osamnaesta članica eurozone, što se pripisuje odvažnim reformama latvijske vlade.

Deset godina nakon ulaska u Europsku uniju i dvadeset i dvije godine nakon uvođenja latsa, nacionalne valute na koju su građani itekako ponosni, Latvija je uvela euro. Za ulazak u eurozonu, Latvija je morala ispuniti kriterije iz Maastrichta među ostalim proračunski deficit, javni dug i inflaciju, a podaci pokazuju da je u tome bila iznimno dobra.

 

 

Foto: http://www.gr2014.eu/

 

 

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content