Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Prihvaćen Proračun Međimurske županije za 2014. godinu

Datum objave: 20. prosinca 2013.

proracun nas

Na 5. sjednici Skupštine Međimurske županije, održanoj u četvrtak u Velikoj vijećnici, pred vijećnicima se našao prijedlog Proračuna Međimurske županije za 2014. godinu. Nakon poduže i konstruktivne rasprave prijedlog župana Međimurske županije prihvaćen je sa 27 glasova za, 8 protiv te 2 suzdržana.

Prije samog obrazlaganja, vijećnik Hrvatske demokršćanske stranke Franjo Cimerman uputio je dva amandmana. Prvi se odnosio na izmjenu naziva stavke "Obrtnička komora Međimurske županije" u "Obrtnička komora Međimurske županije i Udruženje obrtnika Međimurske županije", a drugi na povećanje stavke Subvencioniranje kamata sa 3 milijuna na 4.370.000,00 kuna, na način da se smanje stavke namijenjene financiranju programa u sportu, turizmu i vatrogastvu. Oba amandmana župan je odbio, obrazlažući to činjenicom da dosad vatrogastvo, turizam i sport nisu bili dovoljno podržani u županijskom proračunu, dok je subvencioniranje kamata zadani okvir temeljen na broju odobrenih kredita. Župan je obrazložio i stavku obrtničke komore, na način ja ne ona krovna organizacija međimurskog obrtništva te da je njoj prepuštena raspodjela planiranih sredstava.

 

Tijekom rasprave vijećnici su s jedne hvalili prijedlog nazivajući ga razvojnim i realnim, a s druge strane kritizirali navodeći da je populistički i slabo planiran te da se previše sredstava troši na financiranje ustanova kojima je Županija vlasnik. Zamjerak je bio i u tome što je pred vijećnike došao razrađen do 3. razine iz koje nije moguće iščitati što će se sve proračunskim sredstvima financirati.Odgovarajući na vijećnička pitanja, župan Posavec rekao je da se u teškim uvjetima trudio što više novaca uložiti u razvoj. Primjerice, iz proračuna se neće financirati izgradnja sportskih dvorana, već se platila studija izvodljivosti koja je preduvjet za financiranje putem strukturnih fondova Europske unije. Također, župan je rekao da će se i sljedeće godine nastojati smanjivati naslijeđeni minus, kako bi u narednom radoblju proračunski manjak bio smanjen na nulu. Mnogo se razgovaralo sa službenim Zagrebom oko preuzimanja nekih dugovanja, a konkretni rezultati bit će vidljivi već za nekoliko mjeseci, najavio je župan Posavec.

Na kraju, usvojen je Proračun Međimurske županije za 2014. godinu u iznosu od 128.250.325,00 kuna, odnosno s prenesenom manjkom iz prošle godine 149.530.455,03 kuna.

 

Na dnevnom redu trebala se naći i prodaja zemljišta na području bivšeg poligona "Gmajna". Jedini ponuđač bila je tvrtka C-lab u vlasništvu Mladena Novaka, predsjednika Skupštine Međimurske županije. On je, zbog aktualnih događanja, odustao od kupnje.

{gallery}2013galerije/Prosinac_2013/Proracun{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content