Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Uskoro počinje cjelovita obnova čakovečkog Starog grada

Datum objave: 16. prosinca 2013.

muzeji nas

Ukoliko sve bude prema planu, u naredne četiri i pol godine u obnovu Starog grada u Čakovcu uložit će se oko 10 milijuna eura. Tim novcem iz europskih strukturnih fondova, ovaj najvrjedniji povijesni spomenik u Međimurju, osim muzejsko - galerijskih, dobio bi i nove javne i kulturne sadržaje.

Kako je naglašeno na konferenciji za novinare održanoj u prostorima Međimurske županije u ponedjeljak, riječ je o projektu pod nazivom "Regija digitalnih muzeja" koji obuhvaća devet muzeja i spomenika kulture s područja Sjeverozapadne Hrvatske. Cilj je ove muzeje i prostore dodatno otvoriti publici i građanima, kroz afirmaciju specifične turističke ponude.

 

"Ovime namjeravamo u potpunosti obnoviti Stari grad Zrinskih i vratiti živost i ljude u taj prostor", rekao je među ostalim, župan Međimurske županije Matija Posavec. "Osim muzeja u tom prostoru nalazit će se brojne institucije, restorani, kafići, a moguće i neke županijske službe. To je, pored "Centra znanja", drugi projekt koji ćemo u najskorijem razdoblju kandidirati za sufinanciranje iz fondova Europske unije.", završio je župan Posavec.

 

Direktorica Razvojne agencije REDEA-e Sandra Polanec Marinović, kazala je da je završena Cost – benefit analiza koja je pokazala da je projekt isplativ, održiv te ima društvenu korist, što je preduvjet za kandidiranje za dobivanje sredstava Europske unije. Uskoro kreće izrada tehničke i projektne dokumentacije, s kojom će se moći javiti na fondove.

 

Direktor Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan istaknuo je da se iz muzejske i galerijske djelatnosti ne može financirati kompletna i studiozna obnova kompleksa. Ovaj projekt omogućit će kompletnu rekonstrukciju prostora, od bastiona, preko objekata izgrađenih u 18. stoljeću koji su srušeni zbog dotrajalosti, pa sve do rušenja nasipa koji iz središta Čakovca vodi u Stari grad i gradnje 70 metarskog drvenog mosta. Prema procjenama, cijela obnova trajala bi preko 4 i pol godine, a bila bi najljepši poklon za 60-tu godišnjicu Muzeja Međimurja, koja se obilježava dogodine.

 

Inače, projekt "Regija digitalnih muzeja" osmišljen je 2011. godine, a u njega se uključilo 5 županija i Grad Zagreb. Kod nas, partneri su pored Muzeja Međimurja Čakovec i REDEA, Međimurska županija, Turistička zajednica Međimurske županije i Turistička zajednica Grada Čakovca.

 

{gallery}2013galerije/Prosinac_2013/Muzeji{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content