Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Izložba Gradovi i trgovišta na štajersko-hrvatskog granici predstavljena sarajevskoj publici

Datum objave: 13. prosinca 2013.

sarajevo nas

Kao rezultat suradnje službi državnih arhiva iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, ove je godine nastala izložba pod nazivom "Gradovi i trgovišta na štajersko-hrvatskoj granici". Nakon nekoliko mjesta u Hrvatskoj, izložba je u četvrtak otvorena u Sarajevu.

Naime, službe koje se bave čuvanjem pisane građe zbog prirode svog posla naslonjene su jedne na druge, a suradnja često ide i preko granice. U njima se čuvaju stari i povijesno značajnu dokumenti, ne samo za sredinu čiju povijesnu memoriju služba čuva, već i za nacionalnu i regionalnu povijest. Izložba je rezultat upravo takve suradnje, a putem vizualne prezentacije povijesno značajne arhivske građe, predstavljen je razvoj gradskih sredina na području Sjeverozapadne Hrvatske i istočne Slovenije.

 

Otvaranje izložbe Muzeju Grada Sarajeva u samom središtu glavnog bosansko-hercegovačkog grada okupilo je velik broj novinara, dužnosnika i posjetitelja. Svi oni naglasili su važnost kulturnog povezivanja naših sredina. Osim predstavnika lokalnih vlasti na otvaranju su bili i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman i veleposlanik Republike Slovenije u BIH nj.e. Izstok Grmek.

 

Zamjenica Herman izrazila je zadovoljstvo što se i dijelić Međimurja predstavlja u Sarajevu. Mi imamo bogatu povijest, rekla je, te su ovakve izložbe i svojevrsna promocija naših potencijala. Zahvaljujući se na gostoprimstvu, zamjenica Herman pozvala je sve nazočne da izložbu razgledaju i u Čakovcu gdje će biti postavljena iduće godine.

 

Izložbu je otvorio Ivica Šarić, ministar prosvjete i kulture Kantona Sarajevo.

 

Inače, prije same izložbe potpisan je Sporazum o suradni između Državnog arihva za Međimurje i Historijskog arhiva u Sarajevu. Ugovor su potpisali direktor Historijskog arhiva Sarajevo Haris Zaimović i ravnatelj hrvatskog Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar. On će omogućiti realizaciju zajedničkih projekata i razmjenu informacija, podataka, izložbi i arhivske građe.

{gallery}2013galerije/Prosinac_2013/Sarajevo{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content