Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

U 9 godina REDEA provela 42 projekta vrijedna preko 15 milijuna eura

Datum objave: 9. prosinca 2013.

redea nas

Prije devet godina na temeljima bivšeg Međimurskog poduzetničkog centra, osnovana je Regionalna razvojna agencija REDEA. U tih, gotovo desetljeće postojanja, izrasla je u vodeću hrvatsku razvojnu agenciju koja je educirala velik broj projektnih managera te koja je provela 42 projekta vrijednih preko 15 milijuna eura. Kako je naglašeno na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak, sve to je dobar temelj za nove momente koji su nastupili ulaskom naše zemlje u Europsku uniju.

 

Konferencija je održana u prostorima Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje, jedne od tvrtki koje su proizašle iz REDEA-e, a prethodila je početnoj konferenciji izrade Županijske razvojne strategije za razdoblje 2014 - 2020. godine.

 

Govoreći o ulozi REDEA-e u prošlom, sadašnjem i budućem razvoju Međimurske županije, župan Matija Posavec, naglasio je njihovu ključnu ulogu u planiranju razvoja. "Od agencije se očekuje puno, pogotovo nakon otvaranja strukturnih i kohezijskih fondova.", rekao je župan Posavec i dodao "da proračun EU u sljedećoj godini iznosi 135 milijardi euraod čega se čak 90 posto spušta prema zemljama članicama putem sufinanciranja projekata. Očekujemo da u najskorije vrijeme kolač koji uzima Međimurska županija bude velik i  značajan u hrvatskim razmjerima . To je ostvarivo, jer znamo što želimo, imamo stručnjake koji to mogu provesti, a spremni su i projekti ili projektne ideje.", završio je župan.

 

Direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović govorila je o razvojnom putu agencije, ali i o njezinoj ulozi u budućnosti. Četiri su osnovna područja koja će se baviti: strateško planiranje, poljoprivreda i ruralni razvoj, jačanje ljudskih potencijala te razvoj gospodarstva. Kao jedan od važnijih ciljeva navela je jačanje administrativnih kapaciteta u javnome sektoru, kako bi svi naučili svoje ideje pretočiti u uspješni projekt. REDEA trenutno zapošljava 12 osoba, provodi šest projekata vrijednosti nešto manjoj od milijun i 500 tisuća eura.

 

O projektu Tehnološko inovacijskog centra Međimurje govorio je poslovni direktor TICM Ivan Plačko. Projekt je prijavljen na TECRO 2009. godine, ukupna mu je vrijednost bila 23.500.000 kuna, a trenutno je u njemu inkubirano 18 tvrtki sa 52 zaposlenika. Neke su se već uspješno pozicionirale na tržištu te izašle. To je potvrda da je projekt imao temelja te da ga i dalje treba razvijati, a prema najnovijem vrednovanju proglašen je najuspješnijim centrom tog tipa u Hrvatskoj.

 

REDEA u sklopu projekta "Centar znanja"osmišljava cjelokupni prostor bivše vojarne i poligona. Gotova je studije izvodljivosti za prvu fazu projekta, u tijeku je izrada glavnog projekta, koji će se, kad bude završen kandidirati na strukturne fondove koji su se za ovu svrhu otvorili početkom mjeseca. Izgradit će se "metalska jezgra", ITEO – Institut za promicanje kulture znanja, a uredit će se dodatni prostori za Tehnološko inovacijski centar.

 

{gallery}2013galerije/Prosinac_2013/REDEA{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content