Menu
Europska regija sporta 2022.
|
Visit Međimurje

Međimurci na 22 obljetnici oslobođenja Lipika

Datum objave: 8. prosinca 2013.

Lipik nas

6. prosinca u jutarnjim satima jedinice Hrvatske vojske potisnule su neprijateljske srpske snage iz Lipika i okolice. Ovaj je oslobodilačka akcija postala prekretnica u Domovinskom ratu, a značajnu ulogu u oslobađanju odigrale su jedinice iz Međimurja.

 

Branitelji i stanovnici Lipika u subotu su se prisjetili slavnih dana od prije 22 godine, kad su hrvatske jedinice potisnuće pobunjene Srbe na istok. Vijence podno spomenika na lipičkom groblju u ime Međimurske županije položili su zamjenik župana Zoran Vidović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Stjepan Horvat i zapovjednik 2. satnije 54. samostalne bojne Čakovec Zvonko Košir. Zajedno s njima, predstavljajući Međimurje, bili su i branitelji koji su tih dana 1991. godine sudjelovali na ovom ratištu.

 

Mještani ovog zapadnoslavonskog gradića izuzetno cijene doprinos Međimuraca u tim operacijama, dajući im glavnu i neizostavnu ulogu. Kako je tom prilikom kazao zamjenik župana Vidović, koji je i sam bio na zapadnoslavonskom ratištu, svi oni koji su uzeli oružje u ruke dali su ogromni doprinos, no žrtva onih koji su poginuli nemjerljiva je. Upravo spomen na njih treba održavati, a mlade stalno podsjećati na slavne dane naše novije povijesti. Kako je ovo mjesto gdje su postrojbe iz Međimurja odigrale važnu ulogu, Međimurska županija će u suradnji s lipičkim gradskim vlastima postaviti spomen-ploču, najavio je Vidović.

 

Na ovom je bojištu poginulo 6 Međimuraca. Najpoznatiji među njima bio je istaknuti čakovečki sportski djelatnik Marijan Zadravec Macan. Ratne operacije pod nazivom Otkos i Orkan 91, bile su prve akcije tog tipa, nakon kojih je osobođen znatni dio Zapadne Slavonije. Agresor nakon njih nije osvojio niti četvorni metar hrvatskog teritorija, a Hrvatska je vojska pokazala da je izrasla u ozbiljnu vojnu silu.

 

{gallery}2013galerije/Prosinac_2013/Lipik{/gallery}

homecrossmenuchevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content